Een natte jaarwisseling: hoe steek je veilig vuurwerk af?

31 december 2012 om 14:14
nl
Heb je een dijk aan vuurwerk aangeschaft? Dan koop ook nog maar een regenpak want volgens de weersvoorspellingen wordt het een natte jaarwisseling. Vuurwerk is ondanks de regen wel af te steken, al moet je oppassen met harde wind.
Geschreven door

Veel regen en wind vanuit het westen zorgt voor rampzalig weer om vuurwerk af te steken, dat meldt MeteoConsult.
Het regent pijpenstelenDe temperatuur is mild: zo'n 8 à 9 graden. De regen komt vanuit het westen en trekt uiteindelijk richting het zuidoosten.  "Rond middernacht regent het waarschijnlijk pijpenstelen in heel Brabant", aldus de weerman van MeteoConsult. Hij vermoedt dat er wel zo'n 20 millimeter kan vallen. De straffe zuidwestenwind zal pas aan het einde in de nacht in kracht afnemen.
Mogelijk onder alle weersomstandighedenVuurwerk afsteken vanuit het raam dan maar? Volgens de eigenaar van de winkel Enorm Ruiterman in Den Bosch is vuurwerk onder alle weersomstandigheden af te steken. "Maar je moet het meteen aansteken als je het buiten neerzet, dus niet al te nat laten regenen." Ook het gebruik van aansteeklontjes beveelt Ruiterman aan, net als voor de kinderen een veiligheidsbril.
Harde windWaait het extreem hard? Dan kun je vuurpijlen beter niet afsteken. "Dan kunnen ze een boogje maken en weet je niet waar ze terecht komen. Maar dan moet het dus écht hard waaien." Het beste is in ieder geval om de vuurpijlen in een fles te zetten en de fles vervolgens in een kratje. Dan kan de fles niet omwaaien of omvallen. "En tegen middernacht hebben we allemaal wel een paar lege flesjes en een lege krat staan, toch?"
De politie is in ieder geval blij met het slechte weer rondom middernacht. Want hoe slechter het weer, des te minder overlast, aldus politievakbond ANVP.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.