TU Eindhoven bang voor geldgebrek voor wetenschappelijk onderzoek

7 januari 2013 om 08:24
nl
De drie technische universiteiten in ons land, waaronder de TU Eindhoven, zijn erg ongerust over de financiering van hun wetenschappelijk onderzoek. De universiteiten in Eindhoven, Twente en Delft weten niet hoe het kabinet het vrijgemaakte geld voor onderzoek wil besteden en hoe het staat met de Europese begroting. Zij vragen de minister nu om opheldering.
Geschreven door

TU Eindhoven steekt voor de zekerheid tien miljoen euro in lopende onderzoeken. Zo worden die niet geschaad door eventueel geldgebrek en hoopt de universiteit de terugloop in het aantal promotieplaatsen als gevolg van de afnemende overheidsfinanciering af te remmen.
Honderd arbeidsplaatsenArno Peels, de voorzitter van het College van Bestuur, gaat hier maandagmiddag verder op in tijdens de nieuwjaarsreceptie. De investering is goed voor ongeveer honderd arbeidsplaatsen. De helft van deze functies, die bedoeld zijn voor assistenten in opleiding (de aio's), worden beschikbaar gesteld door het bedrijfsleven. Zonder de ingreep zou het aantal promovendi teruglopen naar ongeveer 200 tot 250, meldt Peels.
Het kabinet heeft 260 miljoen euro uitgetrokken voor extra wetenschappelijk onderzoek op het gebied van topsectoren. De Technische Universiteiten gaan hierover binnenkort met de minister in overleg, onder meer om te kijken hoe er meer Europees geld voor hun onderzoeken binnengehaald kan worden.
EuropaUniversiteiten moeten van Europa namelijk samenwerken. Dat gebeurt in 'calls', waarin de universiteiten pogen partners te zoeken. De drie Nederlandse Technische Universiteiten vrezen dat er voorlopig geen calls uitgeschreven zullen worden vanwege de onduidelijke begroting.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.