Proces over moord op Bredase tiener Danny afgerond, rechter doet uitspraak op 1 maart

7 januari 2013 om 15:04
nl
Voor de rechtbank in Breda is maandagochtend het proces over de moord op Danny Gubbels afgesloten. De zitting leverde geen nieuwe inzichten op. Aanklager en advocaten reageerden nog kort op elkaars opmerkingen en daarna werd de zitting beëindigd. De drie verdachten waren er niet bij omdat ze eerder al hebben verteld hoe zij tegen de zaak aankijken.
Geschreven door

De drie verdachte mannen zouden deel hebben uitgemaakt van een groep die in de Rijnauwenstraat in Breda de woonwagen van Danny's ouders heeft doorzeefd. Dat gebeurde laat in de avond op 14 juli 2010. De 12-jarige Danny zat toen binnen. Hij werd getroffen door een kogel en overleed kort daarna. Het bewijs tegen het drietal is vooral gebaseerd op DNA dat gevonden is in een van de vluchtauto's. De mannen ontkennen iedere betrokkenheid. Onlangs is twintig jaar gevangenisstraf tegen ze geëist. Op 1 maart doet de rechtbank Breda uitspraak.
Geen verklaring voor DNA-sporenDe aanklager benadrukte maandagochtend dat de zwijgende verdachten tot op heden geen enkele verklaring hebben gegeven voor hun DNA-sporen die in de vluchtauto (een busje) zijn gevonden. Ook een 'alternatief scenario' voor die sporen konden ze niet geven. Die 'zwijgende' opstelling ziet het OM als extra belastend. Bovendien ontbreken hun alibi's.
De officier van justitie zei dat ze zich iets moesten herinneren, want kort na de dodelijke schietpartij gingen de verdachten op reis naar Rio de Janeiro en Parijs. De officier zei verder dat het oorspronkelijke doel van de groep daders op de bewuste avond onbekend blijft, tenzij iemand er ooit nog eens iets over wil vertellen.
Uitgeleend busjeHun advocaten kijken anders tegen hun zwijgende cliënten aan. Verdachte Marcelino F. wordt in verband gebracht met de vluchtauto. Zijn advocaat zegt dat dat klopt, maar dat hij die dag het busje heeft uitgeleend aan onbekende mannen. Vanwege 'begrijpelijke redenen' heeft hij niks over die mensen verklaard tegenover de politie, zei advocaat Meijering maandagochtend. Eerder pleitten de advocaten voor vrijspraak.
Geen liquidatieDe advocaten zeiden ook dat ze de dodelijke schietpartij niet als liquidatie zien. Ze stellen dat er van alles is op te maken uit de beelden van de verborgen politiecamera's die op de woonwagen stonden gericht. Een van de advocaten zei dat hij op de beelden 'een malloot' ziet schieten en dat anderen daarop reageren door ook in het wilde weg het vuur te openen op de gesloten woonwagen, met binnen pa en ma Gubbels en hun zoon Danny.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.