Tilburgse pastoor Harm Schilder hangt foto's en namen van afvalligen op

TILBURG - Wie geen lid meer wil zijn van de kerk, kan binnenkort een foto van zichzelf vinden in het voorportaal van het gebouw van de Emmausparochie in Tilburg. Pastoor Harm Schilder gaat foto's en namen ophangen van mensen die zich uit willen schrijven. Daarbij vraagt de pastoor dat parochianen bidden voor deze afvalligen.

Schilder zegt dat hij hoopt dat andere parochianen op deze manier de mensen die vertrekken, proberen over te halen om bij de kerk te blijven. "We krijgen momenteel zo'n drie tot vier opzeggingen per week. Dat gebeurt vaak op een onpersoonlijke manier. Ik vind het iets te makkelijk om bij een opzegging simpelweg 'dank u wel' te zeggen", aldus de pastoor. "Ik wil er alles aan doen om de mensen bij de kerk te houden."

Doop is ook openbaar
"De doop is een openbaar iets, dan hangen we de foto's van communicantjes ook op", zegt Schilder over zijn actie. "Dan is de kerk verlaten dat wat mij betreft ook."

Groot aantal uitschrijvingen bij katholieke kerk
De laatste weken liep het storm op de website ontdopen.nl. Dat kwam onder andere door de 'beledigende' opvattingen van de paus over homoseksuelen. Mensen die niets hebben met de kerk en uit vrije wil besluiten om er geen lid meer van te zijn, kunnen zich via ontdopen.nl iets gemakkelijker uit laten schrijven.

Veel media-aandacht
De Tilburgse pastoor zegt 'enorm geschrokken' te zijn door de vele media-aandacht die zijn initiatief krijgt. "Dat was echt niet de bedoeling."  Er is nog geen enkele foto van een afvallige opgehangen. "Als mijn initiatief averechts blijkt te werken, dan zal dat ook niet gebeuren", aldus Schilder.

Voorzitter Jacob Kohnstamm van het College bescherming persoonsgegevens (CBP) vindt het 'fatsoenlijker' van de pastoor om eerste toestemming aan de kerkleden te vragen. Dat liet hij dinsdag via zijn woordvoerster weten.

Bisdom laat pastoor vrij
Het bisdom Den Bosch, waaronder de Emmausparochie valt, laat de pastoor vrij in zijn manier om iets te doen tegen de uitschrijvingen, zei een woordvoerder.
Deel dit artikel: