Politiek vindt vergadersessie van provincie Brabant in Parma een 'snoepreisje'

EINDHOVEN - De PVV, het CDA en Partij voor de Dieren hebben hun twijfels over een vierdaagse vergadersessie van de provincie Brabant in het Italiaanse Parma. De kosten van de sessie bedragen zo’n 50.000 euro. De PVV ziet het als 'een snoepreisje' en gaat niet mee.

Een aantal Brabantse Statenleden reist van 5 tot 8 februari af naar Parma om te vergaderen over het onderwerp 'Transitie Stad en Platteland', de toekomst van de Brabantse Veehouderij. 's Middags is er een excursie voor de in totaal vijftig reizigers.

Joyce Kardol, Statenlid van Brabant namens de Partij voor de Vrijheid, beweert dat een provinciehuis meer dan geschikt is voor de vergadersessie. Het is de bedoeling dat gasten van de provincie hun eigen reis- en overnachtingskosten betalen, maar de PVV zegt dat dat grotendeels overheidsinstanties en gesubsidieerde instellingen zijn. Volgens Kardol wordt het grootste deel daarom alsnog uit de belastingpot betaald.

Partij van de Dieren en CDA
De Partij voor de Dieren uit gelijke twijfels over het nut en de noodzaak van de locatie. "Met deze reis ben je als Statenlid minimaal vier dagen uit de running. Verder vinden we dat vanuit Parma het onmogelijk is om boeren, burgers en milieuverengingen te betrekken en ruggespraak te houden. Juist in de discussie over landbouw zouden zij betrokken moeten worden en dat kan zo niet", aldus Partij voor de Dieren-Statenlid Marco van der Wel.

Ook het CDA is erg ongelukkig met de reis. Fractievoorzitter Conny Kerkhof-Mos vindt het erg ongeloofwaardig, vooral omdat het programma van de reis helemaal niet aansluit bij de stad Parma. "We hebben al aangegeven dat het voor ons niet de eerste keuze was, maar we hebben het uiteindelijke programma nog afgewacht. Nu blijkt dat het niet aansluit, gaan wij bij de gedeputeerde kenbaar maken dat dit een ongelukkige keuze is. Dan is even afwachten wat er gebeurt."

SP en PvdA
De SP was tegen de reis, maar heeft ingestemd op voorwaarde dat er geen besluiten worden voorgekookt en dat de pers aanwezig mag zijn. Ook stelde de SP de voorwaarde dat er een inhoudelijk programma opgesteld zou worden, waarvan echt iets te leren valt. "In Parma hebben ze hetzelfde proces doorgemaakt als wij in Brabant gaan doormaken met betrekking tot de veehouderij.  Wij moeten in Brabant zelf het wiel uitvinden," aldus Veerle Slegers van de SP. "Vanuit Den Haag en Brussel komt er helemaal niets met betrekking tot het plattelandsbeleid. En ook andere provincies kijken naar Brabant. Dat is een zware verantwoordelijkheid en die moeten we serieus nemen".

De leden van de PvdA weten nog niet zeker of ze meegaan naar Parma. Statenlid Antoinette Knoet-Michels: 'We zijn niet per per definitie tegen werkbezoeken in het buitenland. We willen we duidelijke de invulling van de werkbezoeken kennen, voordat we een definitieve beslissing nemen. We zitten nog midden in de besluitvorming."

Noodzakelijk
Een woordvoerder van de provincie Brabant noemt de Italiaanse locatie noodzakelijk. De provincie wil niet dat iedereen vanwege zijn drukke agenda wordt afgeleid. De regio is bovendien een belangrijk voedselcentrum en een inspirerende omgeving voor het onderwerp waarover wordt gediscussieerd, aldus de provincie. De provinciewoordvoerder kon dinsdag nog niet zeggen of de reis ter discussie staat.
Deel dit artikel: