Novadic: Gemeente Eindhoven gaat niet over topsalaris

8 januari 2013 om 13:58
nl
De Brabantse verslavingszorginstelling Novadic-Kentron vindt dat gemeenten topinkomens van directeuren niet mogen aanpakken door minder subsidie te geven. De rijksoverheid gaat over het inkomensbeleid en niet de gemeenten. Dat betoogde advocaat Klaas Meersma van de verslavingszorginstelling dinsdag in een rechtszaak tegen de gemeente Eindhoven.
Geschreven door

Eindhoven wil Novadic-Kentron korten op de subsidie van afgelopen jaar, omdat de twee directeuren van de instelling meer verdienen dan de salarisnorm van 193.000 euro, de zogeheten Balkenende-norm.
Geen overgangsperiodeVoor zover bekend is het de eerste rechtszaak over maatregelen die lagere overheden willen nemen tegen te hoge salarissen bij gesubsidieerde instellingen. Novadic zegt niet kunnen voldoen aan de salarisnorm, omdat er geen overgangsperiode is en de twee directeuren volgens hun contracten rechten hebben.
De twee directeuren Krijn in 't Veld en Roel Hermanides verdienen ieder meer dan twee ton (respectievelijk 236.849 en 218.676 euro). De gemeente Eindhoven eist dat het salaris van het tweetal dit jaar nog onder de Balkenende-norm moet komen te liggen. Gebeurt dat niet, dan brengt de gemeente 150 procent van het teveel verdiende geld in mindering op de subsidie.
Nieuwe wet topinkomensDe gemeente vindt dat publiek geld doelmatig moet worden besteed en dreigt daarom met de maatregel. Vanaf dit jaar geldt een nieuwe, landelijke wet voor topinkomens. In die landelijke regeling is wel een overgangsregeling meegenomen en daarom heeft het nog geen directe gevolgen voor bestuurders met te hoge salarissen.
Binnen zes weken doet de bestuursrechter uitspraak.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.