Pastoor Harm Schilder gaat toch geen portretten van kerkverlaters ophangen

TILBURG - Harm Schilder ziet af van het plan om foto's van kerkverlaters op te hangen in de kerk. Dat schrijft de Tilburgse pastoor op zijn blog. "Het heeft nu geen enkele zin meer om het idee uit te voeren."

Deze week ontstond veel ophef over het plan van Schilder om foto's van kerkverlaters op te hangen. Ook de Rooms-Katholieke Kerk vond het idee niet gepast. Op zijn blog laat Schilder weten het effect van zijn idee te hebben onderschat.

Veel negatieve reacties
Door foto's van mensen op te hangen die zich uit willen schrijven bij de katholieke kerk hoopte Schilder de 'weglopers' op andere gedachten te brengen. Maar dat idee kreeg veel commentaar. "De spinoff van mijn idee om mensen die de kerk willen verlaten intern in beeld te brengen is groot. Het is nog te vroeg om de balans op te maken. Zoals het er nu uitziet werkt het alleen maar negatief, ofschoon er ook mensen zijn die positief, grappig of gezond kritisch reageren."

Op zijn blog blikt Schilder terug op zijn bewogen week en verbindt er zijn conclusies aan. "Het effect van mijn idee heb ik gewoon onderschat.  Ik zie nu beter de riskante zijde van mijn plan om kerkverlaters in beeld te brengen. Maar dat mogen mensen mij ook gewoon zeggen in plaats van het te reduceren tot een vernietigende actie. Het heeft nu geen zin meer om het idee uit te voeren. Ik laat het eerst rusten en bespreek met de vrijwilligers hoe we het goede voornemen om mensen bij de kerk te houden vorm kunnen geven."

Mediastilte na hype
Pastoor Schilder doet even geen interviews meer, verklaarde hij vrijdagochtend tegen Omroep Brabant. Hij is even klaar met de mediahype rond zijn plan met de foto's van uitgeschreven parochianen. Schilder gaat de komende dagen hard aan het werk in zijn parochies. "Anders krijg ik de diensten voor komend weekend niet eens rond", zegt Schilder".
Deel dit artikel: