Sneeuwoverlast: monsterfiles op A2, A58 en A59 rond ochtendspits

EINDHOVEN - Brabant is dinsdagochtend wakker geworden onder een laag sneeuw. In de hele provincie lag een laag van 5 tot 8 centimeter. De sneeuw zorgde voor overlast op de weg. De ANWB sprak landelijk van de drukste ochtendspits ooit, met rond halfnegen ongeveer 1016 kilometer file. De langste files in Brabant stonden op de A59 en de A2.
Rijkswaterstaat was sinds maandagavond met man en macht in touw om de wegen begaanbaar te houden door te strooien en met schuivers de wegen sneeuwvrij te maken. Weggebruikers werden aangespoord om hun snelheid aan te passen of de ochtendspits te mijden.

Monsterfiles
Ondanks de waarschuwingen ontstonden tijdens de ochtendspits lange files en gebeurden er enkele kleine ongelukken waarvan de meeste met blikschade. In Brabant stonden wel lange files, de ANWB sprak zelfs van 'monsterfiles'. Vooral op de snelwegen A2 en A59 was het raak. Tussen Eindhoven en Utrecht stond op het hoogtepunt een file van 26 kilometer. Lange files kwamen ook voor op snelweg A59. Tussen het knooppunt Zonzeel en Oss stonden in beide richtingen lange files, opgeteld zo'n 50 kilometer.

Ook de weggebruikers van de snelwegen A16, A17, A27 en A58 kregen lange files voor de kiezen. Op het hoogtepunt, om halfacht, stonden er in Brabant 31 files met een totale lengte van 266 kilometer. Ongeveer om halfelf was de verkeerschaos op de Brabantse snelwegen voorbij.

Treinen
De NS had met het winterse weer in het vooruitzicht de dienstregeling aangepast. Desondanks vielen op sommige plekken treinen uit. Zo reden op de trajecten Breda-Dordrecht en Nijmegen-Oss tijdelijk geen treinen als gevolg van een wisselstoring. Rond elf uur reden de treinen weer vollgens het spoorboekje.

Vliegtuigen
Eindhoven Airport begon de winterdag met kleine vertragingen. Rond acht uur vertrok het eerste vliegtuig vanaf de regionale luchthaven. De start- en landingsbaan was al vroeg sneeuwvrij waardoor de vliegtuigen zonder problemen konden landen en opstijgen.


Bussen
Vanuit Den Bosch reden dinsdagochtend de streekbussen tijdelijk niet vanwege de weersomstandigheden. Busvervoerders zoals Connexxion en Veolia reden dinsdag wel, maar met vertraging.

Opm de verschillende bouwplaatsen in Nederland wordt niet gewerkt omdat de gevoelstemperatuur (-6 graden) te laag is.