Megasalaris van 180.000 euro voor adviseur thuiszorgorganisatie ZuidZorg

VELDHOVEN - Cees Verouden, een oud-bestuurder van thuiszorgorganisatie ZuidZorg in Veldhoven die daarna als adviseur aan ZuidZorg verbonden bleef, heeft in 2011 180.000 euro opgestreken. Daarmee verdiende hij meer dan de nieuwe voorzitter van de Raad van Bestuur. Bovendien werkte hij maar een paar dagen in de week voor de organisatie.
Cees Verouden was zelf voorzitter van de Raad van Bestuur tot en met februari 2011. Daarna is hij als adviseur aangesteld van de Raad van Bestuur, waar hij tot voor kort dus zelf deel van uitmaakte. In die rol heeft hij 180.000 euro in 2011 verdiend. De voorzitter verdiende toen minder, 157.000 euro. Ook reed Verouden in een auto van de zaak van 64.000 euro.

Tweede adviseur
Naast Verouden is nog een andere oud-bestuurder na zijn afscheid als adviseur bij ZuidZorg blijven plakken. Hein van der Reijden vertrok in 2012 uit de Raad van Bestuur, maar werd daarna adviseur bij ZuidZorg. Hij mocht zijn salaris vasthouden en heeft vorig jaar 152.000 euro verdiend. Hij neemt medio 2013 afscheid. Verouden is sinds september 2012 weg als adviseur bij ZuidZorg.

Volgens de nieuwe voorzitter van de Raad van Bestuur is de situatie bij ZuidZorg veranderd. "We zijn bij zinnen gekomen. Die hoge beloningen waren vrij normaal, want in het verleden deed niemand er moeilijk over. Dit jaar wordt het laatste restje heel netjes opgelost met het vertrek van Van der Heijden."

De Raad van Toezicht zegt in een reactie: "Voor de nieuwe bestuurder is gekeken naar een salaris op aanvaardbaar niveau. Met Verouden zaten we vast aan bestaande afspraken, ook al werd hij adviseur. Als we daar niet mee ingestemd zouden hebben, moesten we waarschijnlijk een dure exit premie betalen. Dit is bewust beleid geweest."

Gerommel bij ZuidZorg
Verouden was sinds 1994 werkzaam voor ZuidZorg. Vanaf 2003 was hij voorzitter van de tweekoppige Raad van Bestuur. Onder zijn bewind kwam ZuidZorg in het nieuws vanwege een dreigende ontslagronde en boze gemeenten die vonden dat ZuidZorg hun afspraken niet nakwam. Eind 2012 stapte een lid van de Raad van Bestuur op, omdat er een verschil van mening was ontstaan over de invulling van haar functie. Zij zat net drie maanden op haar post.

ZuidZorg is een thuiszorgorganisatie in Zuid-Oost Brabant die onder meer zit in Veldhoven en de Kempen. Het gebied heeft 530.000 inwoners.