Brabander betaalt dit jaar weer meer aan zijn gemeente

22 januari 2013 om 14:58
nl
De lokale lasten zullen komend jaar voor het zevende jaar op rij stijgen in Brabant. Dat blijkt uit een onderzoek van het CBS, dat alle gemeentelijke begrotingen in het hele land voor 2013 onder de loep nam.
Geschreven door

Schrale troost: het gaat in Brabant minder hard omhoog dan in de rest van het land. De gemiddelde Brabander betaalt altijd nog bijna het minst aan zijn gemeente: 460 euro per jaar. Alleen in Gelderland is de gemiddelde bewoner vijf euro per jaar goedkoper uit, aldus het CBS. Zeeuwen zijn het duurst uit van heel Nederland. In Zeeland draag je gemiddeld 589 euro per jaar af aan de gemeente.
OZB laagste van NederlandDe bekendste van de gemeentelijke heffingen is de OZB, de belasting die je betaalt aan de gemeente voor je eigen huis. Vaak omstreden, omdat de OZB gezien zou worden als een melkkoe voor de gemeente. Of dat vooroordeel nou waar is of niet, het zal Brabanders in ieder geval als muziek in de oren klinken dat de OZB in Brabant het laagst is van heel Nederland: gemiddeld 151 euro per Brabander.
De OZB in Brabant is wel bijna de helft meer dan het tien jaar geleden was. En elk jaar méér OZB betalen voor een huis dat de laatste jaren jaarlijks minder waard wordt, kan één ding betekenen: dat de tarieven flink zijn verhoogd. Gelukkig blijven niet alle lasten almaar stijgen. De afvalstoffenheffing bijvoorbeeld - met 101 euro gemiddeld ook een flinke kluif - daalde voor het derde jaar op rij licht.
Waterschap De Dommel het goedkoopst Cijfers per gemeente zijn niet bekend, maar binnen Brabant ben je waarschijnlijk het best uit tussen Tilburg en Eindhoven. Het CBS gaf namelijk wel de cijfers per regio, en dan komt Midden-Brabant als de goedkoopste uit de bus. Tel daarbij op dat Waterschap De Dommel, dat de regio van Eindhoven tot Tilburg bestrijkt, de goedkoopste van het land is, en het kan haast niet anders dan dat de woningbezitter met de kleine beurs het best uit is in deze regio.
Dit betaal je gemiddeld in Brabant in 2013 aan je gemeente:OZB, eigenaarsdeel: 151 euroAfvalstoffenheffing: 101Rioolheffing: 84 euroOZB, gebruikersdeel: 35 euroParkeerbelasting: 30 euroBouwvergunningen: 27 euroLeges: 17 euroToeristenbelasting: 5 euroHondenbelasting: 4 euroBegraafsplaatsrechten: 2 euroReclamebelasting: 1 euroPrecariobelasting: 1 euroMarktgelden: 1 euroRioolheffing, overig: 1 euroTotaal: 460 euro
Bron: cbs, gegevens per gemeente niet beschikbaar

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.