Advocaat verdachte: mishandeling Eindhoven volgde op opmerking over fiets

EINDHOVEN - Volgens de advocaat van een van de opgepakte jongens volgde het geweld in Eindhoven begin deze maand op een opmerking over een fiets. Een van de jongens uit het groepje trapte tegen de fiets van het slachtoffer van de mishandeling. Daar werd de vandaal op aangesproken, waarna het slachtoffer het moest bekopen met enkele trappen.
Eén verdachte die zich heeft aangegeven voor de ernstige mishandeling aan de Vestdijk in Eindhoven heeft spijt van zijn daden. Dat meldt iemand die dicht bij de familie staat aan Omroep Brabant.

De verdachte is een 17-jarige jongen en hij heeft het 22-jarige slachtoffer op 4 januari geschopt en geslagen. Het gaat om een Nederlandse jongen wiens ouders in de omgeving van Turnhout wonen. Hij komt uit een welgestelde familie. Volgens zijn advocaat heeft hij op de bewuste avond in ieder geval geen drugs gebruikt. Ook zou er geen sprake zijn geweest van overmatig drankgebruik.

Dat wordt overigens tegengesproken door een aantal vrienden van de daders. Die zeggen dat de meeste jongens van de groep dronken waren.

Jeugdgevangenis
De jongen zegt veel spijt te hebben van zijn daad. Hij beseft zich dat hij straf zal krijgen. Vrijdag zal hij waarschijnlijk overgebracht worden naar een jeugdgevangenis.

Ook de andere verdachte die zich heeft aangegeven, is een Nederlandse jongen van 15 jaar die in België woont. Ze wonen bij elkaar in de buurt en zijn vrienden van elkaar.

Commotie
Beelden van de zware mishandeling gingen maandagavond het internet over, na een uitzending van het opsporingsprogramma Bureau Brabant. Te zien is hoe acht jongens de 22-jarige man uit de gemeente Oirschot zonder aanleiding molesteren. De andere zes verdachten hebben zich nog niet bij de politie gemeld. De Belgische politie wil niet zeggen of de daders bekenden van de politie zijn.

Klokkenluider
Op internet circuleert een foto van de groep jongens die later die avond op de Vestdijk in Eindhoven de 22-jarige man uit Oirschot zwaar zouden mishandelen. De foto werd verspreid door een 'klokkenluider' die de jongens kent en die net als velen vol afschuw de beelden zag. "Ze moeten zwaar gestraft worden."

Toen de beelden via sociale media massaal werden verspreid, zag deze jongen (die anoniem wenst te blijven, red.) hoe de groep de 22-jarige man zwaar mishandelden. "Ik zag de beelden op YouTube en herkende de jongens. Op de Facebookpagina van één van hen zag ik de foto met dezelfde kleding als op het filmpje, gemaakt op 4 januari (de dag van de mishandeling, red.) in Eindhoven. Toen wist ik het 100% zeker."

Rechtvaardigheidsgevoel
Deze foto stuurde hij naar de media, samen met de namen van de jongens die hij kent. Uit rechtvaardigheidsgevoel. "Ze moeten zwaar gestraft worden. Als het nou een vechtpartij van acht tegen acht was, dan was het nog tot daar aan toe. Maar als ik zie hoe ze acht tegen één op hem aan het intrappen zijn…"

De jongen kent zes van de acht jongens die betrokken waren bij de mishandeling. "Ik ben met ze opgegroeid. Drie ken ik er van de lagere school, drie ken ik van het buitenspelen in Oud-Turnhout waar we toen woonden. We zijn elkaar ondertussen uit het oog verloren. Ik heb al anderhalf jaar geen contact meer met ze."

Lees alle artikelen over de mishandeling in Eindhoven op onze themapagina.