Twee Brabantse nieuwbouwwijken bij de jongste van Nederland

23 januari 2013 om 14:37
nl
De nieuwbouwwijk De Groote Wielen bij Rosmalen heeft zijn uitwerking bepaald niet gemist. Zoals elke stadsuitbreiding werd de wijk opgezet met jonge gezinnen in gedachte en dat is gelukt. Er is geen enkele grotere wijk in Brabant met zo ontzettend veel jonge kinderen als deze, blijkt uit het jaarlijkse huishoudenonderzoek per wijk van het CBS.
Geschreven door

Liefst een op de zes bewoners in postcodegebied 5245 was op het moment van telling jonger dan vijf jaar. Zelfs in heel Nederland springt de Groote Wielen eruit. Alleen in Urk en Leeuwarden zijn er twee grote wijken met nog meer baby's, peuters en kleuters.
In Brabant wordt de wijk wel nog voorgegaan door de veel kleinere nieuwbouwwijk Moorland Oost in Oirschot, waar zelfs een op de vijf bewoners nog niet eens leerplichtig is, maar omdat het daar om een beduidend kleinere wijk gaat (280 inwoners, onder wie 55 dreumesen), is dat iets minder bijzonder. Alhoewel: deze wijk is zelfs de allerjongste van heel Nederland.
Ooievaar maakt overurenDe ooievaar maakt dus al enkele jaren overuren in de Groote Wielen. Voor wie dat waarschijnlijk geen verrassing zal zijn is de secretaris van de voetbalvereniging OJC: met 1900 leden puilt de club compleet uit. Hoeveel andere voetbalverenigingen zullen spreken van hun E21 of hun F14? Aan het strikken van losgeraakte veters heb je op zaterdagochtend een dagtaak op de voetbalvelden.
Of wat te denken van de basisschool niet eens de enige in de wijk- waar de kleutergroepen 1-2 zijn opgedeeld in niet minder dan vier klassen...
De cijfers die het CBS deze week publiceerde zijn wel alweer ietwat gedateerd. De telling vond plaats op 1 januari 2012. Het ligt echter niet voor de hand dat de cijfers sindsdien erg zijn veranderd. De kinderen zijn hooguit een jaartje ouder geworden...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.