Noordbrabants Museum opent nieuw gebouw met expositie Marc Mulders

DEN BOSCH - Het Noordbrabants Museum opent het nieuwe gebouw op 25 mei met een expositie van Marc Mulders. Mulders is een van de bekendste kunstenaars in Brabant. Bij de opening van het nieuwe Noordbrabants Museum zijn ook tentoonstellingen te zien met werk van de 17e eeuwer Pieter Saenredam, het ontwerpersduo Kiki van Eijk en Joost van Bleiswijk en de Tilburgse beeldend kunstenaar Marina Visic.
Het Noordbrabants Museum is twee jaar dicht geweest. In die tijd is het historische deel van het museum helemaal opgeknapt en is er een groot nieuw deel aangebouwd. Samen met de nieuwbouw voor het Stedelijk Museum 's-Hertogenbosch (SMS) vormt het nieuwe Noordbrabants Museum het Museumkwartier Den Bosch. De twee gebouwen liggen om een stadstuin die vanaf mei open is voor het publiek.

The Moonlight Garden
Met tachtig werken in de expositie 'The Moonlight Garden' wil het museum straks een overzicht geven van de dertig jaar die Mulders actief is als kunstenaar. Veel mensen kennen hem van de kerkramen die hij maakte voor de Grote kerk in Amsterdam en de St. Jan in Den Bosch. Maar hij beoefent ook een groot aantal andere genres, zo maakt hij ook schilderijen, collages, tekeningen en tapijten. De titel van de expositie verwijst naar een raam dat op de expositie voor het eerst te zien is en dat daarna verhuist naar een woonhuis in Den Bosch.

Pieter Saenredam is vooral bekend door zijn tekeningen en schilderijen van kerkinterieurs. Saenredam heeft in 1832 een maand in Den Bosch gelogeerd en schilderde toen een aantal bekende Bossche gebouwen: de inmiddels alweer gesloopte St. Pieterskerk, het stadhuis en de St. Jan. Van de St.Jan zijn op de expositie alleen tekeningen te zien. het schilderij dat Saenredam van de St. Jan maakte, zit in een museum in Washington en is te kwetsbaar om te reizen.

Geen feest der herkenning
De werken van Saenredam zijn voor de Bosschenaren interessant maar geen feest der herkenning. Het stadhuis kreeg na dat de kunstenaar het schilderde een nieuwe gevel, de St. Pieterskerk is in 1634 gesloopt en de St. Jan ziet er inmiddels van binnen heel anders uit.

Met de serie 'Made in Brabant' heeft het Noordbrabants Museum aandacht voor Brabantse ontwerpers. De eersten in de serie zijn Kiki van Eijk en Joost van Bleiswijk, beide afkomstig van de Design Academy in Eindhoven. Een tweede serie wordt Brabantse Nieuwe, over jonge Brabantse kunstenaars. De eerste gaat over de Tilburgse Marina Visic die kunstwerken maakt met duizenden gespannen gekleurde draden.