Tweede Kamerleden: beelden verdachten mishandeling Vestdijk Eindhoven belangrijker dan privacy

EINDHOVEN - Tweede Kamerleden juichen toe dat justitie de beelden van de mishandeling in Eindhoven heeft getoond. Dat er daarna een hetze ontstond via sociale media, nemen zij op de koop toe. Dat blijkt donderdag uit een rondgang van Omroep Brabant.
Bureau Brabant toonde maandag de spraakmakende mishandeling. De beelden gingen in een sneltreinvaart het internet over. De in totaal acht verdachten konden mede daardoor allemaal worden opgepakt.

VVD, PvdA, SP, 50Plus en CDA juichen het verspreiden van de beelden toe. Dat laten zij donderdag aan Omroep Brabant weten.

50Plus en PvdA
"De beelden waren dermate schokkend dat dit noodzakelijk was. Dat er via sociale media namen werden verspreid, is niet zo netjes. Maar dat hoort in de tijd waarin wij leven", vertelt 50Plus-leider Henk Krol uit Eindhoven.

Attje Kuiken van de PvdA: "Natuurlijk druist het in tegen de privacy van de verdachten, maar het belang van veiligheid weegt zwaarder. Het gaat hier om een mishandeling waarbij iemand dood had kunnen zijn."

VVD en SP
VVD-Kamerlid Klaas Dijkhoff uit Breda: "Als je niet wilt dat je zo op internet komt, moet je zoiets niet doen." Dijkhoff wil dat misdaad anoniem ook op internet mogelijk is. Nu kan dat alleen via de telefoon.

SP-Kamerlid Nine Kooiman: "Ik hoop dat de hetze justitie niet tegenhoudt om beelden van een mishandeling te tonen. Dat journalisten namen en foto's van verdachten verspreiden, hoort bij de journalistieke vrijheid."

Het is niet ondenkbaar dat de acht verdachten strafvermindering krijgen, omdat ze via sociale media mogelijk genoeg zijn gestraft. Kooiman: "Ik hoop dat de rechter de straf oplegt die gebruikelijk is voor een mishandeling. Dit mag niet leiden tot een lagere straf, maar ik zit niet op de stoel van de rechter."

CDA
Madeleine van Toorenburg, CDA: "In dit geval heeft het verspreiden van de beelden bijgedragen aan de opsporing van de verdachten. Nu moeten de gegevens van de verdachten van het web verdwijnen. Dat is alleen wat moeilijker."