Advocaat: 'Rol tweede hoofdverdachte drugszaak Maskerbij was marginaal'

28 januari 2013 om 11:45
nl
Door justitie wordt hij afgeschilderd als een ‘groot crimineel’, maar in werkelijkheid was hij ‘een beetje een sukkel’. Dat zei de advocaat van Serge van L. uit Nuenen, een van de hoofdverdachten in de Maskerbijzaak rondom de drugsbende van de vermoorde Eindhovenaar Aran de Jong.
Geschreven door

Justitie eiste in deze zaak eerder zes jaar cel tegen Serge van L.. Volgens justitie was hij onder andere verantwoordelijk voor het verzamelen van de hennep, zodat die op transport kon.
‘Marginale rol’Volgens advocaat mr. Brink, die maandag zijn pleidooi hield, speelde zijn cliënt echter maar een marginale rol binnen de drugsbende. “Ik ben gewoon een chauffeurtje, een doorgeefluikje”, zei Van L. daar eerder zelf over.
De advocaat wil dat het OM niet-ontvankelijk wordt verklaard, onder andere omdat zijn cliënt in gevaar is gebracht door de ‘diefstal’ van hennep uit zijn busje door agenten. Ook zouden niet alle verdachten gelijk behandeld zouden zijn en gebruikte de politie 'onnodig veel machtsmisbruik' bij de aanhouding van Van L. Daarbij zouden zelfs automatische wapens op zijn kinderen zijn gericht.
Verder is volgens de advocaat het bewijs voor het bestaan van een aantal drugstransporten ‘dun’ en is de betrokkenheid van Van L. er veelal ‘met de haren bijgesleept’.
Wel criminele organisatieJustitie verdenkt Van L. ook van het deel uitmaken van een criminele organisatie, waarvan Aran de Jong de leider zou zijn geweest. De advocaat betwist niet dat zo’n organisatie er was, maar zijn cliënt speelde daar volgens hem dus maar een beperkte rol in.
De advocaat van Glenn M., de andere hoofdverdachte in de zaak, pleitte vorige week nog dat het bestaan van de criminele organisatie niet bewezen is.
18 verdachtenDe rechtbank in Den Bosch doet op 7 maart uitspraak tegen Van L. en de zeventien andere verdachten in de zaak Maskerbij.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.