Werkstraffen geëist tegen vrouw en schoonvader Aran de Jong, advocaat pleit onschuld

28 januari 2013 om 16:35
nl
Justitie heeft 240 uur werkstraf en voorwaardelijke celstraffen geëist tegen de vrouw en schoonvader van de vermoorde Eindhovense drugscrimineel Aran de Jong. Volgens justitie zijn ze schuldig aan schuldwitwassen. Volgens hun advocaat zijn de vrouw en schoonvader van Aran echter onschuldig en verstrekt justitie onjuiste informatie.
Geschreven door

Schuldwitwassen is een lichtere vorm dan 'gewoon' witwassen, waarbij niet bewezen is dat de herkomst van het geld bekend was.
Tegen Ilse D., de vrouw van Aran, werd naast de werkstraf vier maanden voorwaardelijke celstraf geëist. Vanwege haar drie kinderen vindt justitie een onvoorwaardelijke celstraf geen optie voor Ilse D. Haar vader Broer D. hoorde twee maanden voorwaardelijk tegen zich eisen.
Justitie: onverklaarbare geldstromenVoor het witwassen zou onder andere gebruik zijn gemaakt van twee creditcards, die op naam stonden van schoonvader Broer D. Volgens justitie liepen er onverklaarbare en grote constante geldstromen via de rekening van Broer D. Daarnaast stonden er dure auto's op de naam van hem en zijn dochter, die betaald en gebruikt werden door Aran.
Vader en dochter D. hadden op z'n minst redelijkerwijs moeten vermoeden dat dat geld uit criminaliteit afkomstig was, maar justitie gaat er vanuit dat ze zelfs precies wisten wat er speelde. "Crimineel vermogen is uitgegeven en Aran, zijn vrouw en schoonvader werkten samen om het uitgavenpatroon van het echtpaar verborgen te houden." In een losse procedure gaat justitie het criminele geld terug proberen te vorderen bij de vrouw van Aran.
Advocaat: onschuldigAdvocaat Carlo Oomes kwam in zijn pleidooi echter met een hele andere lezing op de proppen. Betalingen van Aran zouden te verantwoorden zijn door leningen van het bedrijf van zijn welgestelde vader. Daarnaast had Broer D. nog meer creditcards, waardoor ook de geldstromen op zijn rekening allemaal te verantwoorden zouden zijn. Twee auto's die volgens justitie van Aran waren, waren in werkelijkheid van zijn inmiddels overleden vader.
Oomes verweet justitie ook het verstrekken van onjuiste informatie. Zo zou Aran de Jong hebben betaald voor de verdediging van zijn schoonbroer, die vastzat in Engeland. Met een dik pak papier toonde de advocaat echter aan dat dat niet het geval is, iets wat justitie volgens hem al wist. Al met al leidt dat volgens de advocaat tot niet-ontvankelijkheid van het Openbaar Ministerie en anders tot vrijspraak van zijn cliënten.
Grote drugsbendeAran de Jong was volgens het OM de leider van een grote drugsbende zich bezighield met de import en export van grote hoeveelheden softdrugs. Hij werd in november, kort voor het begin van zijn rechtszaak, doodgeschoten in de buurt van zijn huis in Eindhoven.
De rechtbank in Den Bosch doet op 7 maart uitspraak tegen vader en dochter D. en de zestien andere verdachten in de zaak Maskerbij.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.