Video

Sporters roemen betrokkenheid aanstaand koning Willem-Alexander

29 januari 2013 om 14:21
nl
Over de grote betrokkenheid van aanstaand koning Willem-Alexander bij de Nederlandse sport twist niemand. Ook buiten de sportvelden om was de prins vaak aanwezig om de sporters te ondersteunen. "Wij vonden het hartstikke mooi om met de prins te feesten."
Geschreven door

Voormalig volleyballer Bas van de Goor uit Oss herinnert zich de aanwezigheid van de prins tijdens de Spelen van 1996 maar al te goed. Willem-Alexander hoste vrolijk mee met de gouden volleyballers. "Er gingen toentertijd verhalen dat de prins uit zijn rol viel, maar wij vonden het vooral hartstikke mooi om met de prins te feesten."
'Fantastisch ambassadeur'Van de Goor maakte de prins de afgelopen tijd van dichtbij mee vanwege het plan om de Olympische Spelen in 2028 in Nederland te organiseren. "Ook daarbij zag je zijn grote passie voor sport. Hij weet ook hoe groot het effect van de sport op de maatschappij kan zijn. Hij was een fantastisch ambassadeur", aldus Van de Goor. "We kunnen ons geen betere koning wensen."
Ook de Bossche oud-hockeyster Minke Booij roemt de rol van de aanstaand koning bij de sport. "Tijdens de Spelen in Sydney konden we uitgebreid met hem kletsen in het Holland House. Dat was hartstikke leuk. Je merkte ook dat hij overal van op de hoogte was.''
'Koningshuis is magisch'"Ik zal nooit vergeten dat hij tijdens de Spelen in Peking ondanks de regen met Maxima onder een oranje poncho toch voor ons op de tribune zat. Dat was zo'n bijzonder moment voor ons", zegt Booij. "Het koningshuis is toch iets magisch en geeft je wat extra's.''
De Boekelse wielrenster Leontien Zijlaard-Van Moorsel zegt altijd te zijn gesteund door de aanwezigheid van de prins tijdens belangrijke wedstrijden. "Als het ging om dat laatste stukje dan was hij er voor je. Ik kon het dan altijd nog net uit mijn tenen halen."
Nederland versus ArgentiniëOud-hockeycoach van de Nederlandse dames op de Olympische Spelen is trots op prins Willem-Alexander. ''Wij speelden met de dames regelmatig tegen de vrouwen van Argentinië. Toch kwam de prins ons altijd succes wensen en na afloop een drankje met ons doen. Ik zei dan sorry tegen Prinses Maxima en dan lachte ze altijd'', vertelt Lammers.
Tegenwoordig is Lammers coach van de het Belgische herenhockeyteam. Hij hoopt dat de toekomstige koning de sporters blijft aanmoedigen. ''Dit is heel belangrijk voor onze maatschappij. Door de sport zo te blijven steunen, zullen kinderen eerder gaan sporten.''
Beatrix wordt gemistVolgens Van Moorsel verandert er met de wijziging van functie niets aan de betrokkenheid van Willem-Alexander. "Ik ga er vanuit dat hij altijd betrokken zal blijven bij de sporters, want dat heeft hij altijd al gedaan. Een mooie koning voor de sport, al zal ik Beatrix wel missen."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.