Gratis krant Metro 'weigert' column Luuk Koelman

31 januari 2013 om 13:03
nl
Gratis krant Metro heeft donderdag een column van Tilburger Luuk Koelman geweigerd te plaatsen. Volgens Koelman heeft de krant de column geweigerd, omdat hij 'niet goed genoeg' was. In de column spreekt koningin Beatrix over haar zoon Friso, die in coma ligt.
Geschreven door

Volgens de columnist snijdt hij in de column 'het laatste taboe van Nederland' aan. Koelman heeft de geweigerde column op zijn eigen website geplaatst, zodat de lezers zelf kunnen beoordelen of deze column écht niet kan.
CensuurKoelman liet per mail aan The Post Online weten waarom de column niet geplaatst werd: "De hoofdredacteur heeft de column geweigerd vanwege de vorm in combinatie met passage over Friso. Bea iets laten zeggen in de eerste persoon over haar zoon ligt blijkbaar te gevoelig. Het is een rare vorm van zelfcensuur van de media."
Volgens Robert van Brandwijk, hoofdredacteur van Metro, is er geen sprake van weigering: "Geweigerd is een verkeerde opvatting. Ik heb gisteren gezegd dat ik de vorm niet zo kies vind. Hij heeft dat begrepen als geweigerd. Hij had hem gewoon kunnen aanpassen. Dat gebeurt wel vaker, met columnisten, dat ze iets aanpassen." Dat zei hij tegen opiniesite Joop.nl.
Bakstenen tellenBeatrix 'bekent' in de brief dat ze zich vaak stierlijk verveelt tijdens officiële plichtplegingen. Ze doodt de tijd door bakstenen te tellen en haar gedachten af te laten dwalen.
In zijn column schrijft Koelman uit naam van Beatrix: "Elke foto in Huis ten Bosch waarop hij staat, vertelt me dat hij dood is – of zo goed als. Mijn zoon, gevangen in zichzelf. Het is nu nog slechts mijn innige wens om als koningin-af hele dagen aan zijn bed te zitten. Sprak ik drie dagen geleden de hoop uit velen van u nog dikwijls te mogen ontmoeten? Ook dat is niet helemaal waar. Wat ik wel hoop, is dat u mij dat vergeeft, want uiteindelijk ben ik ook maar gewoon een moeder.”
DoodsbedreigingenHet is niet de eerste keer dat Metro en Koelman in het nieuws zijn over de columns. Onlangs nog publiceerde Koelman in Metro een satirische column waarin hij zich voordeed als Mariska Orbán-De Haas en kwetsende uitspraken deed over de toen net door zelfmoord om het leven gekomen Tim Ribberink. Metro haalde de bewuste column offline. Zowel Koelman als De Haas kregen woedende reacties en doodsbedreigingen over zich heen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.