Multimediale en muzikale herdenking watersnoodramp in Raamsdonksveer

RAAMSDONKSVEER - In de Onze Lieve Vrouw Hemelvaartkerk in Raamsdonksveer is donderdagavond de Watersnoodramp van 60 jaar geleden herdacht. Het was de provinciale herdenking die voorafgaat aan de lokale herdenkingen op vrijdag. De kerk in Raamsdonksveer zat met zo'n 500 bezoekers behoorlijk vol.
Onder de bezoekers -veel uit Raamsdonksveer- waren mensen die de watersnoodramp nog hadden meegemaakt. Een vrouw van 87 jaar oud vertelt aan Omroep Brabant: "Ik denk er nog bijna elke dag aan, zo heftig was het. Daarom is het goed dat we er nu nog eens met zijn allen bij stil staan." 

Het programma liep meer dan een uur uit, doordat de twaalf sprekers zeer ruim de tijd namen. De 8 burgemeesters van de getroffen gemeenten vertelden wat er in hun dorpen of steden gebeurde in 1953. Er waren onder de sprekers géén nabestaanden van de ramp, maar uitsluitend burgemeesters, provinciebestuurders en de dijkgraaf. Opvallende aanwezigen waren ook de Brabantse commissars van de koningin Van de Donk en zijn Zeeuwse ambtsgenoot Peijs. Ze hadden een avondvullend programma met oude polygoonbeelden, radiofragmenten geluidseffecten, vertellers en muziek van onder meer harmonie De Eendracht.

Weinig animo
Opvallend was de geringe belangstelling uit het uiterste westen van de provincie, de zwaarst getroffen gebieden. Zo waren er uit Lepelstraat slechts 3 mensen en Steenbergen stuurde ook een handjevol inwoners. De verwoeste dorpen daar hebben vrijdag een eigen herdenking.

1836 mensen kwamen om bij de ramp, onder wie 247 Brabanders. Heijningen, Halsteren en Nieuw Vossemeer werden in Brabant het hardst getroffen door de ramp. In de nacht van 31 januari op 1 februari 1953 kwam het wassende water aan land. Duizenden mensen raakten dakloos. Ook veel dieren verdronken en het land raakte voor lange tijd onbruikbaar.