Opstelten: 'Cocaïnesmokkel verplaatst zich naar Antwerpse haven'

1 februari 2013 om 23:36
nl
Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie erkent dat de Antwerpse haven steeds vaker door Nederlandse criminelen wordt gebruikt om cocaïne te smokkelen. Dat antwoordt de minister op Kamervragen van VVD-Kamerlid Art van der Steur over een uitzending op Omroep Brabant.
Geschreven door

In de politiecijfers is een verplaatsing te zien waarbij de haven in Antwerpen steeds vaker voor smokkel wordt gebruikt in plaats van de Rotterdamse haven, zo schrijft Opstelten. In het Omroep Brabant-programma Onder Ons werd eind december de korte documentaire 'Drugshaven' uitgezonden. De uitzending was voor Kamerlid Van der Steur reden om de minister Kamervragen te stellen.
Betrokkenheid van Nederlandse verdachten"In zijn algemeenheid bevestigt het OM het beeld dat vooral Nederlanders de smokkel van harddrugs binnen Europa aansturen. Het merendeel van de hoofdverdachten bij cocaïnehandel- en smokkel heeft een Nederlandse achtergrond", aldus Opstelten.
In de documentaire Drugshaven kwam naar voren dat de Nederlandse politiestructuur te star zou zijn en de samenwerking met de Belgische collega's in de weg zou staan. De minister benadrukt hierover dat de slagvaardigheid van het politieoptreden voortdurend zijn aandacht krijgt. "Dat blijkt ook zeker uit de nieuwe politiestructuur (de komst van de Nationale Politie, red.) die sinds 1 januari 2013 bestaat. Met deze structuur beoog ik een sneller en flexibeler optreden."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.