Amerikaans centrum tegen huiselijk geweld van start in Tilburg

7 februari 2013 om 14:48
nl
Tilburg en Venlo starten donderdag met het Family Justice Center, een loket tegen huiselijk geweld. Alle instanties, zoals politie, opvang en juridische hulp, zitten er bij elkaar om slachtoffers te helpen.
Geschreven door

Het idee komt uit Amerika, waar het Family Justice Center sinds 2002 bestaat. Inmiddels zijn er honderd van dit soort centra in de Verenigde Staten. Het Center komt in plaats van het Steunpunt Huiselijk Geweld Midden Brabant.
LaagdrempeligerHet verschil tussen de twee is dat slachtoffers zonder afspraak naar binnen kunnen gaan, direct aangifte doen en hulp, opvang en politiebescherming krijgen. Het is daardoor laagdrempeliger geworden. Voorheen konden mensen alleen op afspraak komen en moesten ze nieuwe afspraken maken voor het doen van aangifte of hulp.
Het Family Justice Center wordt voor het grootste gedeelte betaald door de Europese Unie. 77.000 euro komt vanuit Brussel. Voor de overige 38.000 euro die nodig is, klopt het centrum aan bij de gemeente Tilburg.
Antwerpen, Berlijn, MilaanHet gaat in eerste instantie om een tweejarig experiment. Niet alleen in Tilburg en Venlo zijn er Family Justice Centers van start gegaan, maar ook in Antwerpen, Berlijn, Milaan en Warschau worden soortgelijke centra opgericht.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.