AD: 'Janboel binnen 50Plus van Henk Krol'

EINDHOVEN - Het succes van 50Plus in de peilingen gaat gepaard met grote wanorde binnen de partij. Het AD meldt dat fractievoorzitter Henk Krol uit Eindhoven zijn nevenfuncties niet heeft gemeld bij de Tweede Kamer en dat zijn eigen partij er ook geen weet van heeft. "Dat krijg je als je op dertien zetels in de peilingen staat", laat Krol weten. "Dan gaan mensen met modder gooien."
Krol blijkt met zijn bedrijven bovendien zaken te doen met 50Plus, aldus het AD. De partijleider en het partijbestuur stellen dat het om een vriendendienst 'ver onder de marktwaarde' gaat. "Er is 0,0 eigenbelang'', aldus Krol.

'Nevenfuncties kon ik eerder melden'
Fractievoorzitter van 50Plus Henk Krol heeft zijn nevenfuncties op tijd gemeld bij de Tweede Kamer. Zijn partij huurt kantoorruimte bij een bedrijf van Krol, maar volgens hemzelf is daar 'niets onoorbaars aan'. Dat zei Krol zaterdag in een reactie op berichtgeving in het AD dat hij zijn nevenfuncties niet heeft gemeld en dat hij zaken doet met zijn eigen partij. "Ik huur voor 450 euro per maand een verdieping in het pand van de Gay Krant. Als iemand dat goedkoper kan leveren, dan hoor ik dat graag."

Volgens Krol heeft hij ruim op tijd, op 1 februari, zijn andere bezigheden gemeld. Hij heeft dat niet eerder gedaan omdat hij bezig was de functies af te stoten. Volgens journalist Frank Hendrickx van het AD is dit pas vrijdagavond gebeurd. "Eigenlijk had dat ook eerder gemoeten, dat geef ik ook toe. Maar dat is een beginnersfout."        

Het AD bericht ook over de partijkrant van 50Plus die gemaakt zou worden door een bedrijf van Krol. Hij zegt dat de krant door dezelfde drukker wordt gedrukt als de Gay Krant, voor dezelfde prijs, maar dat hij verder niets met die drukker te maken heeft.

Klacht indienen voor AD-artikel 
Oud-partijvoorzitter Jan Nagel is van plan een klacht bij de Raad voor de Journalistiek in te dienen over het deel van het AD-artikel dat gaat over het wetenschappelijk instituut van 50Plus. Nagel vindt dat ten onrechte wordt gesuggereerd dat het instituut De Hond inhuurde omdat hij een oude bekende is van Nagel. De oud-voorzitter wijst erop dat in de tijd dat de opdrachten werden verleend Kees de Lange voorzitter was van het wetenschappelijk instituut. Als partijvoorzitter van 50Plus was Nagel bestuurslid van het instituut.

Van het bedrag van 130.000 euro dat zijn partij in twee jaar uitgaf aan onderzoeken van De Hond ging het grootste deel naar maandelijkse onderzoeken naar consumenten- en pensioenvertrouwen onder ouderen. Volgens Nagel is het instituut zuinig omgesprongen met het subsidiegeld, dat niet volledig is gebruikt.

Het bestuur van 50Plus meldde zaterdag dat het volledige bestuur nu staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Het AD had daar slechts één bestuurslid aangetroffen in de stukken.