Ex-medewerker Nemijtek over paardenvleesschandaal: 'Onmogelijk dat het daar is misgegaan'

14 februari 2013 om 15:20
nl
Mike van Ommen uit Zundert werkte van 2000 tot 2008 als plantmanager bij het Bredase Nemijtek, het bedrijf dat in verband wordt gebracht met het Europese paardenvleesschandaal. Hij kan zich niet voorstellen dat de schuld bij Nemijtek ligt. 'Het vlees kwam daar als een bevroren blok binnen en werd streng gecontroleerd, daar kon niets meer aan veranderd worden.'
Geschreven door

In het kort: het bedrijf Draap Trading ('draap' is omgekeerd 'paard') van Bredase ondernemer Jan Fasen zou zestig ton paardenvlees in Roemenië hebben gekocht. Het vlees werd opgeslagen in koelcellen bij het Bredase bedrijf Nemijtek en kwam vervolgens via Luxemburg in Frankrijk en Engeland op de markt. Maar daar werd het opeens als rundvlees verkocht.
OmlabelenWaar het vlees precies 'omgelabeld' is, is nog niet duidelijk. Engelse journalisten van Sky News en de krant Mirror noemden Nemijtek een belangrijke schakel in het proces. Wellicht is het pakket daar gelabeld als 'paardenvlees' binnengekomen, en heeft het de koelcel verlaten als 'rundvlees', zo was de redenering.
Ex-werknemer Mike van Ommen, die eindverantwoordelijk was voor het productieproces, kan zich dat niet voorstellen. Hij was ruim acht jaar plantmanager bij Nemijtek. "Het vlees komt als groot bevoren blok binnen", vertelt hij. "Zo zwaar als een stoeptegel. En zo verlaat het de koelcel ook weer. Daar kun je niets aan bewerken of aanpassen."
Strenge controleVan Ommen gelooft ook niet dat het mogelijk was om een ander label op het vlees te plakken. "In de tijd dat ik daar werkte werden we heel streng gecontroleerd, bijna wekelijks", vertelt hij. "Als er iets had gelegen met een verkeerd etiket, waren we nooit door al die controles gekomen."
Bijna altijd kwam het opslagbedrijf namelijk door de inspectie heen, alhoewel 'er af en toe wel eens een stickertje verkeerd zat'. Van Ommen zegt nadrukkelijk dat dat die situatie niet te vergelijken is. "Dan ging het om etiketten voor ons interne systeem. Als je die op plastic plakt, wil er tijdens het verplaatsen wel eens ergens een afvallen en op een ander pak terecht komen."
'Fasen had wel een naam'De eigenaar van Draap Trading, Jan Fasen, was ook een klant van Nemijtek in de tijd dat Van Ommen er werkte. "Hij heeft altijd wel een naam gehad", aldus Van Ommen. In de tijd dat hij er werkte, is Fasen nooit op fraude betrapt. "Wij sloegen paardenvlees voor hem op en dat kwam ook gewoon als paardenvlees onze koelcellen weer uit."
De vraag blijft waar het dan mis is gegaan. Jan Fasen zei tegen the Guardian dat hij paardenvlees verkocht en dat het ook duidelijk zo gelabeld was. Hij leverde het vlees aan het Franse bedrijf Spanghero, dat het weer doorverkocht aan het Franse bedrijf Comigel. Het vlees dat in onder andere Engeland op de markt terecht is gekomen, was van Comigel afkomstig.
Rundvlees of paardenvlees?Spanghero zegt dat zij rundvlees aan Comigel heeft geleverd. Dat was ook wat zij hadden besteld en binnengekregen. Fasen zegt duidelijk paardenvlees geleverd te hebben en legt de schuld bij Spanghero. Vorig jaar hebben Roemeense slachterijen 350 ton paardenvlees aan Fasens Draap Trading geleverd.
Jan Fasen is eerder veroordeeld, omdat hij paardenvlees heeft verhandeld als halal rundvlees. Hij kreeg vorig jaar negen maanden cel hiervoor. Zijn bedrijf Draap Trading Limited bestaat nog steeds en is gevestigd op Cyprus.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.