Bredase vleeshandelaar Draap ontkent rol in paardenvleesschandaal, gesjoemel in Frankrijk

14 februari 2013 om 20:17
nl
Vleeshandelaar Draap en directeur Jan Fasen uit Breda ontkennen de spil te zijn in het Europese paardenvleesschandaal. Het bedrijf werd sinds dinsdag in verband gebracht met de verkoop van goedkoop paardenvlees als duur rundvlees, maar volgens een onderzoek in opdracht van de Franse regering ligt de fout bij een bedrijf in Frankrijk.
Geschreven door

In diverse Europese landen waaronder Nederland is paardenvlees gevonden in maaltijden met rundvlees op het etiket. Draap van de Bredase ondernemer Fasen zou zestig ton paardenvlees in Roemenië hebben gekocht. Het vlees werd opgeslagen bij het Bredase bedrijf Nemijtek en kwam vervolgens via Luxemburg in Frankrijkrijk en Engeland op de markt. Daar werd het plots als rundvlees verkocht. Een oud-medewerker beweerde donderdag dat Nemijtek niets met de fraude van doen heeft.
Draap (het omgekeerde van paard) zegt geen zicht te hebben op wat de vermelding is op het uiteindelijke product. "En hoewel het natuurlijk zo is dat ingrediënten correct op labels dienen te worden vermeld en het publiek niet behoort te worden misleid, acht Draap de media-aandacht in deze omvang opmerkelijk nu de voedselveiligheid kennelijk geen aspect is en kennelijk ook geen smaakverschillen door consumenten zijn aangetroffen", reageert het bedrijf, dat is gevestigd op Cyprus, in een verklaring.
Nog geen aanhoudingenVolgens het vleesbedrijf zouden er vooralsnog geen aanhoudingen vanwege het schandaal hebben plaatsgevonden. "Voor zover bekend is het bedrijf of de directeur geen verdachte, laat staan hoofdverdachte binnen een groot netwerk." Fasen erkent wel dat hij vorig jaar tot celstraf is veroordeeld voor fraude met halalvlees. Geïmporteerd paardenvlees werd verkocht als halal geslacht rundvlees uit Nederland. In die zaak loopt nog hoger beroep en de straf is nog niet uitgezeten.
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) speurt naar sporen van fraude met paardenvlees. Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) meldde dat de NVWA bezig is met een grootschalig onderzoek waarvoor zo'n honderd Nederlandse bedrijven worden bezocht.
Gesjoemel in FrankrijkDe Franse regering zegt dat een mogelijke bron van het schandaal is gevonden. Een Frans vleesbedrijf zou bewust paardenvlees als rundvlees verkocht, zo blijkt uit voorlopig onderzoek.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.