Mestsilo ontploft in Rijkevoort: stal verwoest, 'strontmeer' in weiland

RIJKEVOORT - Een mestsilo is zondagavond opengebarsten op het erf van een boerderij aan de Walsert in Rijkevoort. Er zat 1600 kuub mest in en een deel is over weilanden gestroomd. Er moet zich een explosie hebben voorgedaan, want ook een stal is verwoest. Als gevolg van de knal werd verder een heftruck de lucht in geslingerd. Het leidde tot een enorme ravage en stank.

Familie van de boer spreekt zelfs van 2 miljoen liter mest die in de silo zat. De koeien in de stal zijn ongedeerd gebleven. Een wonder, want de muren van de stal werden wel weggeblazen.

Niet in rivier
Volgens een woordvoerder van waterschap Aa en Maas is er geen mest in het riviertje De Raam of andere wateren terecht gekomen. Dit was volgens hem te danken aan de eigenaar van de silo, die snel een dam wist op te werpen. Hierdoor is milieuschade voorkomen.

Het is nog niet duidelijk waardoor de silo in Rijkevoort is gebarsten. Het kan met druk of slijtage te maken hebben, zo meldt de zegsman van Aa en Maas. Hij laat verder weten dat het zelden voorkomt dat een mestsilo het begeeft. De silo is in september nog gekeurd. Volgens de vader van de gedupeerde boer werd de mestsilo toen in orde verklaard.


ontploft
Volgens Peter Post van PinC Agro dat silo's controleert is een zwakke plek waarschijnlijk de oorzaak. Meestal een roestplek. Zoiets kan onopgemerkt blijven tijdens een controle. jaarlijks maakt hij het 3 keer mee dat een silo ontploft. Hij schat dat er zo'n 20.000 mestsilo's in Nederland staan.

Boeren mogen vanaf 1 februari weer mest uitrijden. Dit doen ze nog niet omdat het nog kan vriezen. Dat kan funest zijn voor de graslanden. De meeste mestsilo's zitten daarom overvol. Sinds augustus zijn ze vaak niet meer geleegd.

Komt zelden voor
Volgens Maarten Leseman van boerenorganisatie ZLTO komt een ontploffing van een mestsilo zelden voor. "Wat in dit geval de oorzaak is, weet ik niet. Maar als er een natte herfst is geweest en boeren hebben daardoor geen mest uit kunnen rijden, kunnen ze nu met overvolle mestsilo's komen te zitten."

De mest wordt in opdracht van de eigenaar verwijderd. Deze werkzaamheden duren tot einde van de week. Waterschap Aa en Maas houdt toezicht op de werkzaamheden. Het is erg blij met de snelle actie van een buurman van de eigenaar van de silo. Hij kwam direct in actie na de explosie. Er zijn geen vissen omgekomen, wel is een sloot over een lengte van driehonderd meter met mest gevuld. Medewerkers van het waterschap zien er op toe dat de mest alsnog niet in het 'watersysteem' terecht komt.
Deel dit artikel: