Kok Rahal Lamlih mag niet koken voor daklozen in Breda: 'Dit doet pijn'

BREDA - Er werd hem al eerder een verbod voor het uitdelen van voedsel aan daklozen opgelegd. Maar nu is het de gemeente Breda echt menens. Kok Rahal Lamlih mag niet meer in de buurt komen van daklozenopvang 't IJ aan de Slingerweg. De gemeente vindt dat daklozen alleen voedsel mogen krijgen als daar een prestatie tegenover staat. Ook zou het uitdelen op straat van gratis eten voor te veel overlast zorgen.
Hij is zich van geen kwaad bewust. Kok Rahal Lamlih wil het eten dat hij krijgt van supermarkten en bedrijven blijven uitdelen bij de daklozenopvang 't IJ aan de Slingerweg in Breda.

Maar de politie heeft hem nu een halt toegeroepen. "Ik moest afgelopen maandag gelijk weer m'n auto in en als ik terug zou komen zou ik een boete krijgen!", vertelt Lamlih vol emotie. "Dit doet pijn, ik wil alleen de arme mensen helpen."

Al eerder een verbod
In 2011 kreeg Lamlih ook al een verbod om nog langer voedsel uit te delen aan de daklozen in Breda. Hij zou voor overlast zorgen, doordat er steeds meer mensen op af kwamen. En het gratis geven van eten staat haaks op het beleid van de gemeente. Die vindt dat daklozen er iets voor moeten doen.

De gemeente heeft de genereuze kok al eerder aangeboden in de daklozenopvang te komen koken. Waar daklozen voor een kleine vergoeding zijn eten kunnen kopen. "Dat wil ik niet!', zegt Lamlih. "Ik ga geen geld vragen van mensen, die geen geld hebben. Ik help ze zonder dat ik daar iets voor terug wil."

Niet op deze manier
De gemeente heeft alle waardering voor de intenties van de genereuze kok Lamlih. Maar niet op deze manier, zegt een woordvoerder van de gemeente. Daarom kan Lamlih een boete verwachten wanneer hij weer gratis voedsel uit gaat delen aan de Slingerweg. "Ik hoop dat ik hulp krijg van politieke partijen of de mensen uit Breda", zegt Lamlih. "Want ik wil hier niet mee stoppen."