Overal een AED op straat dankzij Toon Hermsen (75) uit Mill

MILL - In heel Nederland hangen levensreddende AED's en dat hebben we te danken aan Toon Hermsen (75) uit Mill. Tien jaar geleden begon hij zijn missie om het apparaat voor reanimatie te promoten. Dinsdag 26 februari geeft hij het stokje over aan de Nederlandse Hartstichting.
Sinds 2002 mogen ook mensen die geen hulpverlener zijn reanimeren met de AED. Maar tien jaar geleden was het apparaat geen vast onderdeel van het straatbeeld. Reden voor Hermsen om Stichting Kies voor Leven op te richten. Met deze eenmansstichting zette hij met tomeloze energie de AED op de kaart.

Op hoogtepunt stoppen

Nederland heeft rond de 80.000 AED's. Daarnaast is er een communicatienetwerk opgezet, waardoor er bij een hartstilstand binnen zes minuten iemand ter plaatse is. Hiermee zijn de doelen van Hermsen bereikt. Ook de Nederlandse Hartstichting zet zich sinds 2007 actief in voor de zes-minuten-zone.

Nu zijn initiatieven landelijk zijn overgenomen, is het voor Hermsen tijd om zijn kennis en verdiensten in de handen van de Nederlandse Hartstichting te leggen. Als blijk van waardering heeft deze op zijn beurt Toon Hermsen uitgeroepen tot ambassadeur.