Brabant massaal aan de dashcam

EINDHOVEN - Autorijdend Brabant schaft massaal een dashcam aan. Bij de Spywebshop in Eindhoven, maar ook bij andere bedrijven in onze provincie, zijn de alles registrerende dashboardcamera’s voor in de auto niet aan te slepen. Blijkt uit een rondgang van Omroep Brabant.
De run op kleine camera's voor in de auto brak los na de populaire beelden op internet van een neerstortende meteoriet in Rusland. Die beelden waren gemaakt met een altijd draaiend cameraatje op het dashboard van de auto en gingen de hele wereld over.

Big Brother  
De filmpjes van de vreemdste ongelukken, waaghalzen die zichzelf in levensgevaar brengen en ander spektakel in het verkeer zijn razend populair. Het beeldmateriaal is afkomstig van dashcams, die vooral in Rusland in veel auto's geïnstalleerd zijn. Het fenomeen is overgewaaid naar Nederland en ook in Brabant wordt het opnameknopje regelmatig ingedrukt.

Miniblackbox
Behalve voor de populaire dashcam valt Brabant nog massaler voor de miniblackbox: "Vooral in Brabant is het vandalisme aan auto's heel groot. Banden lek steken en auto's bekrassen lijkt een populaire hobby te zijn", vertelt Ronald Bakker van de Spywebshop. "Om je auto van binnenuit in de gaten te kunnen houden hebben we een cameraatje ter grootte van een luciferdoosje ontworpen. Dat ding gaat automatisch lopen als er iemand in de buurt van je auto komt".

Op de miniblackbox kan tien uur beeld worden opgenomen.