Laatste half uur voor Rubens vliegtuig in Tripoli neerstortte

28 februari 2013 om 17:57
nl
In het rapport over de vliegramp van 12 mei 2010 staat een verslag van het laatste half uur van vlucht 771. In de Airbus A330 die in de Libische hoofdstad Tripoli neerstortte zaten tientallen Nederlanders. De enige overlevende van de ramp is Ruben van Assouw uit Tilburg. Hier in detail het laatste half uur voor de vliegramp.
Geschreven door

In het laatste half uur van de tijdlijn is te lezen wat er gebeurde vlak voor het vliegtuig neerstortte. Uit het rapport bleek dat de piloten fouten hadden gemaakt.
05.29: De bemanning van het vliegtuig meldt zich bij de luchtverkeersleiding in Tripoli. Ze horen dat ze op baan negen kunnen landen.
05.30: De piloten vragen toestemming om te dalen en krijgen te horen dat het weer kalm is: er staat nauwelijks wind en er is zes kilometer zicht bij een heldere hemel.
05.41: Vlucht 771 meldt zich bij Afriqiyah, zonder bijzonderheden.
05.59: De verkeerstoren in Tripoli vraagt of de piloten de landingsbaan in zicht hebben. De piloten zeggen dat dat zo is. De piloot van een toestel dat net is geland, geeft door dat er mistbanken zijn.
06.00: Het systeem van de Airbus 330 waarschuwt dat de minimale aanvlieghoogte bereikt is. De piloten zeggen 'doorgaan'. Bijna twintig seconden later geeft het systeem aan dat ze te laag zitten. De piloten sturen het toestel nog iets omhoog. Een paar tellen later duwt de kapitein de neus van het vliegtuig weer omlaag.
06.01: De kapitein neemt het over van de co-piloot en stuurt de neus nog verder naar beneden. Om 06.01.14 raakt de Airbus met 481 kilometer per uur de grond vlakbij Tripoli International Airport.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.