'Parma-conferentie' van provincie kost Brabant 47.000 euro

DEN BOSCH - De provincie heeft niet veel uitgespaard door een conferentie over de toekomst van de veehouderij op eigen bodem te houden. De driedaagse vergadering die in Sint-Michielsgestel werd gehouden, kostte maar drieduizend euro minder dan het 'snoepreisje' naar het Italiaanse Parma.

De vergadering in het conferentiehotel kostte iets meer dan 47.000 euro, 'maar' drieduizend euro minder dan de kosten voor de buitenlandse reis. De provincie week uit naar De Ruwenberg in Sint-Michielsgestel, op een steenworp afstand van het provinciehuis.

De meeste kosten zijn gemaakt voor de huur van de vergaderlocatie, overnachtingen en eten. Discussieleider Felix Rottenberg kreeg daarnaast 6000 euro, blijkt uit het kostenoverzicht (PDF, 32 kB).

Ophef over 'snoepreisje'
Over de geplande reis naar Parma ontstond vooraf veel ophef. De PVV in Provinciale Staten noemde het een snoepreisje en minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) oordeelde dat in Nederland ook uitstekende vergaderlocaties bestaan. Omdat de ophef de aandacht voor de inhoud dreigde de overschaduwen besloot Gedeputeerde Staten de conferentie toch in Nederland te houden.

Joyce Kardol van de PVV, die de reis naar Parma een 'snoepreisje' noemde, zegt dat de 47.000 euro 'niet had gehoeven'. "De vergadering had ook in het provinciehuis gekund. Er had wel 37.000 euro bespaard kunnen worden." De provincie wilde donderdag geen commentaar geven.

Precieze kosten conferentie in Sint-Michielsgestel (inclusief BTW)
- Conferentiecentrum De Ruwenberg: 37.649,05 euro
- Discussieleider Felix Rottenberg: 6.050 euro
- Muziek (Fontys Conservatorium): 825,58 euro
- Voorbereidingsbijeenkomst: 255,75 euro
- Beveiliging: 2243,13 euro

Totaal: 47.023,51 euro
Deel dit artikel: