Video

Boer vindt granaten in maisland Gilze: 'Het waren 2000 van die linke dingen'

5 maart 2013 om 22:09
nl
In een maïsveld aan de Bavelseweg in Gilze zijn dinsdag 2000 granaten uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. De eigenaar van het land ontdekte de explosieven anderhalve meter onder de grond. Het gaat om granaten van een klein kaliber.
Geschreven door

De granaten zijn zo'n dertig centimeter lang en zaten in verrotte kisten. De Explosieven Opruimings Dienst is drie uur bezig geweest de lading explosieven boven de grond te krijgen. Volgens Defensie zijn de granaten door de Duitsers mogelijk gebruikt voor het luchtafweergeschut.
Stil verzet tegen de DuitsersVan den Ouweland vermoedde al langer dat er explosieven schuil gingen onder de oppervlakte van zijn maisland. Volgens de lokale overleveringen verstopten bewoners van Gilze deze in de grond. Zo konden de Duitsers ze niet meer gebruiken voor hun afweergeschut.
Met een huis-tuin-en-keuken-detector struinde Van den Ouweland zijn land al eerder af. "Die ging maar tot een halve meter diep. Nu liep hier verderop een archeoloog rond met een betere. Die ging tot anderhalve meter. Dat was mijn man!"
Toch even verrastStomverbaasd was Van den Ouweland dus niet. Maar zo'n grote hoeveelheid granaten had hij toch ook niet verwacht. "Toen die detector af ging ben ik gaan 'spajen' tot ik metaal voelde. Toen heb ik er acht uit de grond gehaald en daarna de Explosieven Opruimings Dienst maar gebeld. En bleken het er dus 2000 te zijn. Van die linke dingen!"
Vernietiging van de granatenDe gevonden granaten zijn verpakt in kisten en opgeslagen in het bunkercomplex van vliegbasis Gilze-Rijen. Buiten Gilze zijn ze vernietigd.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.