Video

Jarenlange celstraffen voor hoofdverdachten in zaak drugsbende Aran de Jong

7 maart 2013 om 16:27
nl
De twee hoofdverdachten in de zaak tegen de drugsbende van de vermoorde Aran de Jong moeten 6 en 5,5 jaar de cel in. Dat heeft de rechtbank in Den Bosch donderdagmiddag bepaald in de zaak Maskerbij. Volgens de rechter vormde de kern van de drugsbende een criminele organisatie.
Geschreven door

In totaal zijn dertien van de achttien verdachten veroordeeld. Justitie eiste eerder zes jaar celstraf tegen de beide hoofdverdachten. Glenn M. uit Waalwijk kreeg die straf ook opgelegd. Bij Serge van L. uit Nuenen kwam de rechtbank tot 5,5 jaar cel.
Meteen de cel inM. en Van L. waren volgens de rechter lid van de criminele organisatie en betrokken bij verschillende drugstransporten. Glenn M. onderhield het contact met Italiaanse en Engelse afnemers en was ook mede-organisator en mede-financier van de import van 3040 kilo hasj uit Pakistan.
Serge van L. hield zich onder meer bezig met het verzamelen van hennep, die vervolgens op transport kon. Volgens de rechtbank is de kans op herhaling aanwezig, dus moesten beide heren meteen terug de cel in.
Andere straffen: tot 4 jaarDe andere verdachten, waarvan er een aantal ook lid waren van de criminele organisatie, werden veroordeeld tot straffen variërend  van vier jaar cel tot een werkstraf. Drie van hen moesten ook meteen terug naar de gevangenis.
Ook werden enkele verdachten vrijgesproken, waaronder de vrouw en schoonvader van Aran de Jong. Zij waren beschuldigd van schuldwitwassen, maar dat werd dus niet bewezen.
Aran de Jong de grote leiderDe echte leider van de bende, Aran de Jong, werd op 17 november in de vroege ochtend doodgeschoten, vlakbij zijn huis aan de Diamantring in Eindhoven. Twee weken lader begon de rechtszaak tegen hem en zijn bende. De schutter is nog niet gepakt. De politie heeft bewakingsbeelden van de schietpartij vrijgegeven en er is 15.000 euro uitgeloofd voor de gouden tip.
Volgens justitie verdiende de bende van Aran in totaal 42 miljoen met de drugshandel. De bend verzamelde hennep bij telers in de regio en exporteerde die met honderden kilo's tegelijk naar Italië en Engeland. Maar er werden ook drugs geïmporteerd, drieduizend kilo in een grote zeecontainer vanuit Pakistan. Daarnaast hield de bende zich bezig met het witwassen van drugsgeld.  Alle bendeleden hadden hun eigen taken, zoals tussenpersoon, financier, techneut en geldophaler en contactpersoon met het buitenland.
Groot onderzoekHet grote onderzoek naar een van de grootste drugsbendes van Brabant, dat als codenaam Maskerbij kreeg, begon in 2009. Het lukte justitie om diverse partijen drugs te volgen en te onderscheppen, zonder dat de organisatie doorkreeg dat er een onderzoek liep.
Om bewijs te verzamelen werden onder andere undercoveragenten, telefoontaps, peilzenders en verborgen camera's ingezet. De bendeleden hielden veelal contact via sms-berichten met codetaal. Om de sms'jes te onderscheppen en traceren werd een zogenoemde IMSI-catcher ingezet. In 2011 werd de bende opgerold. Bendeleden werden gearresteerd en dure auto's werden in beslag genomen. In de loop van vorig jaar werden de opgepakte verdachten, waaronder Aran de Jong, voorlopig vrijgelaten in afwachting van de strafzaak. Die vrijlating werd Aran de Jong uiteindelijk dus fataal.
Los van de strafzaak start justitie nog een procedure om de bendeleden hun winsten af te pakken.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.