René Bastiaanse: 'Priesters kregen speciale lessen over alle vormen van seks'

DEN BOSCH - Aankomende priesters kregen tussen 1900 en 1965 speciale lessen over zeer uiteenlopende seksuele handelingen. Dat schrijft René Bastiaanse, directeur van het Brabants Historisch Informatiecentrum en presentator van het bekende Omroep Brabant-programma De Wandeling, in zijn boek 'Onkuisheid' dat volgende week verschijnt.

Alle standjes en technieken kwamen in de lessen aan de orde, waaronder perverse handelingen als seks met dieren, kinderen en dode mensen. Alles werd tot in detail weergegeven en niets bleef onbesproken.

Goed voorgelicht
Bastiaanse concludeert dat aan de hand van de Latijnse lesboeken van het grootseminarie en de aantekeningen van bijna afgestudeerde priesterstudenten. Die kennis zou nodig zijn om in de biechtstoel te kunnen reageren op bekentenissen van 'zondaars'.

"In tegenstelling tot wat vaak wordt aangenomen was de katholieke geestelijkheid buitengewoon goed voorgelicht. Priesters vormden lange tijd de beroepsgroep met de meeste kennis over seksuele gedragingen", stelt Bastiaanse in zijn boek Onkuisheid.

Reden voor seksueel misbruik
De oud-presentator stelt niet dat de uitgebreide lessen hebben bijgedragen aan het seksueel misbruik door geestelijken. Wel probeert hij daar in een speciaal hoofdstuk antwoorden op te vinden. Zo betwijfelt hij of het celibaat wel zo'n grote rol heeft gespeeld. "De uitgebreide regels over alles wat naar onkuisheid zweemt, zijn waarschijnlijk een grotere boosdoener geweest", aldus Bastiaanse.

Minderjarigen  
Dat priesters vooral minderjarige jongens misbruikten, verklaart hij door het jaren durend seksueel vacuüm waarin zij opgroeiden. "In hun sociaal-seksuele ontwikkeling zijn priesters blijven steken op de jonge leeftijd van de jongens die zij misbruikten. Ze vergrepen zich aan slachtoffers over wie ze volledige macht hadden, maar die in hun kinderlijke onschuld ook geen bedreiging vormden. Tot een volwassen seksuele relatie waren ze niet in staat."
Deel dit artikel: