Pijnlijk verlies van PSV tegen Heerenveen, Ajax kan zondag koppositie overnemen

HEERENVEEN - PSV heeft zaterdagavond de uitwedstrijd tegen sc Heerenveen verloren. De ploeg van trainer Dick Advocaat ging in het Abe Lenstra-stadion met 2-1 onderuit. Ajax kan daardoor zondag de koppositie in de eredivisie overnemen van PSV.
Marten de Roon en Yassine El Ghanassy scoorden in de eerste helft voor Heerenveen. Kevin Strootman deed twintig minuten voor tijd wat terug namens PSV, maar de gelijkmaker bleef uit. PSV gaat met 53 punten uit 26 wedstrijden nog wel aan de leiding, maar Ajax kan die zondag bij winst op PEC Zwolle overnemen.

Zwakke eerste helft
PSV begon onthutsend zwak aan de wedstrijd in het koude Abe Lenstra-stadion. De Eindhovenaren speelden misschien wel hun slechtste eerste helft van het seizoen. Bijna ieder duel werd verloren, elke bal die tussen twee spelers in viel was voor een Fries. PSV mocht eigenlijk van geluk spreken dat het bij rust 'slechts' 2-0 was. Het makkelijk combinerende Heerenveen liet namelijk nog zeker vijf grote kansen onbenut.

Het gebrek aan scherpte bij PSV kwam kort na de aftrap al tot uiting toen Mark van Bommel een bal verkeerd terugspeelde en daarmee onbedoeld Alfred Finnbogason lanceerde. De topschutter van Heerenveen liet dat cadeautje echter liggen. Enkele minuten later was het wel raak toen Yassine El Ghanassy doorbrak op de linkerflank en voor het doel Marten de Roon vond: 1-0.

PSV kreeg in de eerste helft maar geen vat op Filip Djuricic, de Servische balgoochelaar die de koploper van de eredivisie handenvol werk bezorgde. In de negentiende minuut stuurde Djuricic na een schitterende aanname El Ghanassy alleen richting Boy Waterman. De Belg kwam de doelman echter niet voorbij. Kort voor de rust bekroonde El Ghanassy zijn basisplaats wel met een treffer. Hij tikte de rebound in nadat Djuricic op Waterman had geschoten: 2-0.

PSV herpakt zich te laat 
Met Ola Toivonen en Tim Matavz voor Oscar Hiljemark en Jürgen Locadia bracht Advocaat in de tweede helft meer gif in zijn elftal. PSV kwam scherp uit de kleedkamer, kreeg ook enkele aardige kansen, maar het duurde tot de 74e minuut voor de aansluitingstreffer viel. Kevin Strootman schot de bal via de schoen van Toivonen binnen (2-1).

PSV ging daarna vol op jacht naar de gelijkmaker, maar die bleef uit. Kristoffer Nordfeldt ranselde vlak voor tijd nog een kopbal van Matavz uit zijn doel.

'We hadden nog moeten winnnen'
Aanvoerder Mark van Bommel baalde van de nederlaag. "Op basis van de kansen in de tweede helft hadden we nog moeten winnen'', zei hij. Sc Heerenveen kwam voor rust op een voorsprong van 2-0. "Ze zetten ons onder druk'', besefte Van Bommel. "Wij moeten daar onderuit voetballen, maar dat lukte niet. Daardoor kwamen we steeds overal te laat. We wisten ook dat Heerenveen dit spel maar een uur kon volhouden.''

"Daarom is het jammer dat we een paar goede kansen misten en dat Matavz nog op de lat kopt. We hadden gewoon nog kunnen winnen", blikt een teleurgestelde Van Bommel terug.

Advocaat: 'Onvoorstelbaar en onverklaarbaar'
Een wedstrijd met twee totaal verschillende gezichten, zo omschreef PSV-trainer Dick Advocaat de nederlaag. Op een dramatisch slechte eerste helft volgde een goede tweede, waarin de gelijkmaker echter maar niet wilde vallen. "Heel, heel teleurstellend'', zei Advocaat. "Ik vind dat als je merkt dat je je er niet onderuit kan spelen, je wat anders moet doen. Niet oeverloos blijven zoeken naar de voetballende oplossing. Dat hebben ze niet goed gedaan.''
   
De Hagenaar nam het zijn elftal kwalijk dat het in de eerste helft geen raad wist met de strijdwijze van Heerenveen. "Zij zetten heel veel druk, iedere tweede bal die er tussen viel was voor Heerenveen. Zij gaven ons geen moment het gevoel dat we in de wedstrijd konden komen. Wij bleven maar proberen van achteruit op te bouwen, terwijl je in zo'n situatie juist de lange bal naar voren moet hanteren. Onvoorstelbaar en onverklaarbaar.'"

In de tweede helft wist PSV zich te herpakken. "De tweede helft was totaal anders, het tegenovergestelde van de eerste. Maar dat was 45 minuten te laat. We kregen kansen op een gelijkspel, maar maakten een goal te weinig.''