Video

Politiechef Hans Vissers over niet slagen korps voor fitheidstest: 'Mooie eerste score'

10 maart 2013 om 18:18
nl
Politiechef Hans Vissers maakt zich geen zorgen over de fitheid van zijn korps. 28 procent van de agenten in Midden- en West-Brabant zakte afgelopen jaar voor de nieuwe verplichte fitheidstest. Maar volgens de korpschef is dat 'een hele mooie eerste score'.
Geschreven door

Korpschef Ruud Bik van de Nationale Politie wil dat 80 procent van de agenten fit genoeg is. Midden- en West-Brabant, inmiddels opgegaan in het korps Zeeland West-Brabant, voldoet daar dus niet aan.
Veel politieagenten hebben een zwakke conditie en zijn niet in staat om bij een achtervolging een verdachte aan te houden. Sinds vorig jaar moeten alle agenten die een wapen en wapenstok dragen jaarlijks een fitheidstest afleggen.
Aandacht aan bestedenVissers vindt het wel volstrekt terecht dat de test is ingevoerd. Landelijk zit Midden- en West-Brabant qua resultaat in de middenmoot. "We behoren in ieder geval niet tot de probleemkorpsen. Maar we gaan er wel aandacht aan besteden."
"Je mag van iedere medewerker verwachten dat hij of zij fit genoeg is om zijn werk te doen, of dat nou bureauwerk is of op straat. Daar moeten ze deels zelf voor zorgen en deels moeten wij dat faciliteren. Dat doen we ook. Maar ik maak me daar geen zorgen daarover, dit gaan we regelen."
Meer sporten of straffen?Wellicht moet de politie dan meer sporturen aan gaan bieden voor de agenten? "Nee, we moeten wel duidelijk maken wat de eisen zijn en mensen met problemen van advies voorzien of extra begeleiding bieden."
Het is nog onduidelijk over in de toekomst sancties volgen voor agenten die zakken voor de test. "Dat zou kunnen, die discussie loopt nog tussen de bonden en de minister."
InfographicDe cijfers over de fitheidstesten werden gepubliceerd door RTL Nieuws. Op de website van RTL Nieuws staat een infographic met informatie over alle korpsen van Nederland.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.