De geschiedenis van de Gay Krant: van grap naar homospreekbuis

12 maart 2013 om 12:38
nl
Wat ooit als een grap begon, groeide in ruim dertig jaar uit tot een spreekbuis voor homoseksuelen. Na 34 jaargangen en 676 edities kost het huidige economische tij de Gay Krant de kop.
Geschreven door

Het eerste 'Gaykrantje' verscheen tijdens de jaarwisseling van 1979 naar 1980 in het Eindhovense gaybar Du Masher. De bareigenaar gaf tijdens de feestdagen als traditie een cadeautje aan zijn gasten, zoals een sleutelhanger of een plastic portemonneetje met opdruk. Dit keer bestond de gift uit een informatief krantje van twee dubbelgevouwen A4'tjes, op een middag in elkaar geflanst.
Dat sloeg zo goed aan bij de cafébezoekers, dat ze meer wilden. Zo groeide de Gay Krant uiteindelijk uit tot het naar eigen zeggen grootste homo-informatieblad van Europa. Aanvankelijk als maandblad, later kwam het eens per drie weken.
Drijvende krachtenJoop Boonstra en Henk Krol waren jarenlang de drijvende krachten achter de krant. Enige tijd geleden trad Boonstra terug om gezondheidsredenen. Henk Krol nam afscheid toen hij vorig jaar voor de politieke partij 50PLUS werd gekozen in de Tweede Kamer. Onlangs droeg hij ook zijn aandelen over aan aan de Stichting Vrienden van de Gay Krant. Drie weken geleden kwam naar buiten dat de krant in zwaar weer verkeerde.
Het blad heeft zich samen met de stichting hard gemaakt voor de emancipatie van lesbiënnes, homo's, biseksuelen en transgenders. "Een strijdmakker'', zoals COC Nederland de krant omschreef. "En een spreekbuis en platform waar je las wat er gebeurde. Zowel de leuke als minder leuke dingen.''
Aandacht voor aids en hivZo besteedde de krant in de jaren '80 als eerste medium in ons land aandacht aan hiv en aids en gaf het voorlichting over veilige seks. Verder organiseerde het vakanties in de jaren '90 voor uitgeputte partners van aidspatiënten en kwam het met het initiatief voor de Roze Maandag op de Tilburgse kermis.
Ook stond de krant aan de basis van de openstelling van het burgerlijk huwelijk voor homoseksuelen. In de nacht van 1 april 2001 trouwde de Amsterdamse burgemeester Job Cohen de eerste homoparen.
De Gay Krant kwam uit in vele verschijningsvormen. Het ging van A5 naar tabloidformaat, vervolgens naar A4, het werd een magazine met glossy uitstraling en eindigde weer in tabloidformaat. Hoewel de krant op papier niet meer te krijgen is, blijft de website GK.nl bestaan.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.