Vrijgelaten verdachte Stivan S. over mishandeling Oosterhout: 'Die jongen begon als eerste'

OOSTERHOUT - "Mishandeling was niet onze bedoeling." Dat zegt de 17-jarige Stivan S., die betrokken was bij de zware mishandeling in Oosterhout afgelopen januari. Donderdag kwam hij vrij en deed hij zijn verhaal bij Pauw & Witteman. "De beelden beginnen niet van het begin, die jongen begon als eerste."
Op de beelden van de mishandeling is te zien dat Stivan, een geoefend kickbockser, meerdere klappen uitdeelt. Daarna wordt ook op het slachtoffer ingetrapt, waarna de man bewusteloos raakt.
Slachtoffer begon als eerste
"Zoals de beelden zijn gemaakt lijkt het net alsof het mishandeling is. Maar de beelden beginnen niet van het begin helemaal. Die jongen die die klap krijgt begon als eerste", vertelde Stivan in Pauw & Witteman.

Volgens de advocaat van Stivan zou het slachtoffer eerder op de avond een meisje hebben lastig gevallen dat bij de groep jongeren hoorde. Ook zou hij een opmerking hebben gemaakt naar de groep. "Praat normaal, ga terug naar je eigen land", zei hij volgens Stivan.

'Stop, het is genoeg'
Stivan kwam pas halverwege de vechtpartij aanlopen. "Ik raakte in paniek, ik had de aanleiding niet gezien. Toen ik me omdraaide zag ik het slachtoffer aanvallen. Ik dacht: wat gebeurt er nou." Naar eigen zeggen heeft Stivan, nadat hij eerst een paar klappen uitdeelde, geprobeerd om het slachtoffer te beschermen.

Op de beelden lijkt het alsof hij de man ook nog trappen geeft, maar dat ontkent Stivan. "Ik heb 'm geen trap gegeven. Ik sprong over hem heen en probeerde iedereen te stoppen. Ik riep: stop, het is genoeg. Daarna heb ik iedereen weggeduwd."

'Komt heel vaak voor'
Volgens zijn advocaat Ziya Yeral is de mishandeling in Oosterhout niet zo bijzonder. "Wat we hier op beelden zien komt heel vaak voor. Maar dat wordt niet uitgezonden in de media of er zijn geen beelden van. Ik heb in mijn praktijk een aantal gevallen lopen die erger zijn dan dit."

Uiteindelijk bood Stivan in het tv-programma ook zijn excuses aan. "Natuurlijk, ik wil graag mijn excuses aanbieden aan iedereen. Ook aan mijn trainer. Hij heeft me les gegeven met kickboksen, maar ik heb het niet goed gebruikt."

Man bewusteloos geschopt
Op 19 januari sloegen en schopten vijf jongens een 25-jarige man bewusteloos. De mishandeling op de Klappeijstraat, midden in het uitgaansgebied, werd het slachtoffer bijna fataal. De vijf jongens, waaronder dus Stivan, worden beschuldigd van poging tot doodslag. Het gaat om vier jongens van zeventien en één van achttien.

Bewakingsbeelden van de mishandeling in Oosterhout waren vorige maand te zien in Bureau Brabant, waarna de zaak in een stroomversnelling kwam. Vier van de verdachten meldden zich bij de politie, de vijfde werd vlak daarna opgepakt. Stivan kwam donderdagmiddag vrij. De vier andere verdachten blijven nog een maand vastzitten. Ze hadden een verzoek tot vrijlating ingediend, maar de rechter in Breda wees dat af.

Lees alles over de mishandeling in Oosterhout op onze themapagina: omroepbrabant.nl/mishandelingoosterhout