Brabanders reageren verschillend op uitspraken van verdachte Stivan S. over mishandeling Oosterhout

OOSTERHOUT - De zware mishandeling in Oosterhout in januari leidde tot verbaasde, soms woedende reacties op sociale media en de Omroep Brabant-website. Een van de verdachten in de zaak vertelde donderdagavond in het tv-programma Pauw en Witteman dat de zware mishandeling niet gepland was. Opnieuw laait de discussie over het omgaan met zinloos geweld in Brabant op.
De jongens die op de Klappeijstraat een man bewusteloos sloegen en schopten, kwamen er op veel nieuwssites en blogs niet goed vanaf. Nadat er beelden van de mishandeling werden getoond in Bureau Brabant, startten webspeurneuzen een zoektocht naar de daders. Het duurde niet lang voordat de namen van de vijf verdachten op straat lagen - zoals dat ook het geval was bij de verdachten  in de zaak rond de mishandeling op de Vestdijk in Eindhoven.

Stivan S.
Op de Omroep Brabant-website wordt verhit gediscussieerd over het mediaoptreden van Stivan S., een van de verdachten die onder voorwaarden is vrijgelaten. De meeste reacties hebben één ding gemeen: er is overwegend weinig respect voor het handelen van de daders. "Hier in Nederland is zoiets van 'men mag geen eigen rechter spelen', maar daar hebben dit soort gasten nog nooit van gehoord", aldus Clo, die reageert op het bericht over Stivan S..

Sbok1250 stelt zich daarentegen veel neutraler op: "Nu kunnen we wel van alles vinden, maar uiteindelijk is het de onafhankelijk rechter die gaat bepalen welke straf aan deze vreselijke daad kan worden gekoppeld." Het getuigt volgens sbok1250 daarnaast juist van lef om als verdachte die onder voorwaarden vrij is in te gaan op een verzoek van Pauw en Witteman. "Dat deze mishandelaar zijn deelname uitspreekt en excuses maakt, siert hem."

Wie begon?
Een van de argumenten die Stivan S. gebruikt om zich te verdedigen, is dat zijn groep naar zijn zeggen niet begonnen is met het zoeken van ruzie. Het slachtoffer zou denigrerende en racistische opmerkingen hebben gemaakt naar Stivan S., de andere verdachten en enkele vriendinnen van het groepje.

Ook daar heeft Sbok1250 een mening over. "Het argument dat de ander het eerst begonnen is telt voor mij niet. Er is iemand zeer ernstig letsel toegebracht. Onenigheid is altijd ook nog met de mond uit te vechten."Oosterhoutsep heeft maling aan wat er van tevoren gezegd is. "Je houd je handen thuis, wat er ook gezegd wordt! Maar wie zijn kont brandt moet op de blaren zitten." Vooral als je kickboksen buiten de sportzaal gebruikt, vindt Ousterhoutsep.

Kickboksen
Dat Stivan S. een ervaren kickbokser is, is vaak het onderwerp van discussie. "Hij hoort een dikke straf of levenslang verbod op sportscholen te krijgen. Als je de sport niet kunt beheersen dan hoor je er ook niet thuis", vindt Antwan. Sab sluit zich daar bij aan. "Hij doet aan kickboksen, dan leer je juist je agressie beheersen."

Stivan praat over zijn rol als kickbokser in het gesprek met Pauw en Witteman. "Natuurlijk, ik wil graag mijn excuses aanbieden aan iedereen. Ook aan mijn trainer. Hij heeft me les gegeven met kickboksen, maar ik heb het niet goed gebruikt." De sportschool is op dit moment niet bereikbaar.