Resten van de Koude Oorlog in Brabant

EINDHOVEN - De Koude Oorlog heeft Nederland en ook Brabant jaren in haar greep gehouden. Nederland was bang voor het gevaar uit het Oosten. De angst bestond dat de Russen met tanks via de grens met Duitsland, Nederland zouden binnenvallen.
Maar met het uiteenvallen van de Sovjet-Unie in 1991 verdween ook de dreiging. Veel maatregelen die toen genomen zijn, zijn nu overbodig geworden. Veel militaire objecten zijn intussen gesloopt, maar er zijn nog genoeg resten overgebleven.

Verslaggever Jos Verkuijlen maakt maandag een ronde langs deze resten. Zoals in Bladel. Daar staat nog een luchtbeschermingstoren. Vanuit die toren tuurden vrijwilligers in de jaren '50 de lucht af om Russische vliegtuigen te spotten.

Atoombunker
In Oss kun je vandaag de dag nog steeds een atoombunker in. Mocht er een kernbom op Nederland vallen, dan kon je in die bunker schuilen. Bij Sleeuwijk zijn nog betonnen funderingen in de uiterwaarden te vinden. Op deze funderingen kon een baileybrug over de rivier gebouwd worden als de vaste brug was opgeblazen.

En tijdens de Koude Oorlog was ook het verzet al geregeld. Vanuit Fort Altena bij Werkendam werd operatie Gladio uitgevoerd. Mochten de Russen Brabant bezetten, dan was er al een verzetsbeweging.

Meer over dit onderwerp:
kris kras koude oorlog bladel oss werkendam sleeuwijk