Proost! Brabant telt meeste zware drinkers van het land

20 maart 2013 om 12:33
nl
Brabanders zijn de zwaarste drinkers van Nederland. Niet in de achterhoek met zijn schuurfeesten, niet in het noorden met zijn zuipketen, maar in onze provincie wonen de meeste zware drinkers van Nederland, blijkt uit een langjarig onderzoek van het CBS.
Geschreven door

Bijna een op de acht Brabanders ouder dan twaalf jaar geldt volgens de officiële definitie als 'zware drinker'. Brabant (11,8 procent) wordt daarin als provincie alleen bijgehouden door Noord-Holland. Alle andere provincies scoren lager. Ook in hun alcoholgebruik bin de Zeeuwen zuunig: zij zijn met slechts zeven procent zware drinkers het nuchterste volk in ons land.
Zuidoost-Brabant zuipt het meestGezopen wordt er vooral in het zuidoosten van onze provincie. De GGD Brabant-Zuidoost telt maarliefst 13,3 procent zware drinkers. In West-Brabant is dat al veel lager: nog niet een op tien West-Brabanders is een zware drinker.
Volgens het CBS geldt iemand als 'zware drinker' als hij of zij minimaal een dag in de week zes of meer glazen alcohol drinkt. De cijfers zijn statistisch gecorrigeerd op de verschillen in de bevolkingssamenstelling.
1 op 8 kinderen te dikHet CBS onderzocht niet alleen op alcoholgebruik. Ook zaken als overgewicht, roken en voldoende bewegen kwamen aan bod in de gezondheidsenquête. Een meerderheid van de Brabanders (55 procent) beweegt genoeg, Ongeveer één op de acht kinderen in onze provincie is te dik en nog steeds rookt in Brabant één op de vier mensen ouder dan twaalf jaar.
Daarin wijken Brabanders overigens nauwelijks af van de rest van het land, maar opvallend is wel dat wij -samen met de Limburgers- ons het ongezondst voelen, al is alles relatief: nog steeds 79 procent van de Brabanders vindt dat er niets mis is met zijn eigen gezondheid. Maar in de rest van het land zijn dat er nog meer.
Percentage zware drinkers per provincie1. Brabant 11,8 procent1. Noord-Holland 11,83. Overijssel 11,64. Limburg 11,45. Friesland 11,06. Groningen 10,17. Drenthe 9,38. Gelderland 9,09. Flevoland 8,310. Zuid-Holland 7,810. Utrecht 7,812. Zeeland 7,0 Bron: CBS Gezondheidsenquête
Kijk voor reacties ook op onze Facebook-pagina.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.