Video

Commissie Huijbregts wil één gemeente in Land van Heusden en Altena

20 maart 2013 om 12:03
nl
Werkendam, Woudrichem en Aalburg in het Land van Heusden en Altena moeten samen één gemeente worden. Dat vindt de commissie Huijbregts die de provincie adviseert over de gemeentelijke indeling van Brabant. Woensdag presenteerde voorzitter Helmi Huijbregts van die commissie in Etten-Leur. haar adviezen voor West-Brabant.
Geschreven door

De vorming van de gemeente Alphen-Chaam is volgens Huijbregts een 'weeffout' uit het verleden. Ze stelt voor om Alphen samen met Baarle-Nassau en Goirle bij Tilburg te voegen. Chaam zou dan naar Breda kunnen.
Samenwerkingsregio's Huijbregts wil West-Brabant verdelen invijf samenwerkingsregio's. Het gaat om Bergen op Zoom, Roosendaal, Etten-Leur, Breda, en de Dongemond-gemeenten'. Dat zijn: Aalburg, Woudrichem, Werkendam, Oosterhout, Drimmelen en Geertruidenberg.
Volgens Huijbregts werken de kleinere gemeenten nu vrijwel niet samen met de stad waarbij ze in de buurt liggen. Ze wil dat daar verandering in komt, maar ze denkt niet dat daar per se samenvoeging van de gemeenten voor nodig is.
DramatischVerder merkt de commissie op dat de financiële situatie van veel gemeenten 'dramatisch' is. Dat komt doordat de verkoop van grond veel minder oplevert. Huijbregts denkt dat er een provinciaal steunfonds nodig is om de gemeenten uit de brand te helpen.
Voor de zomer De commissie Huijbregts heeft eerder al adviezen uitgebracht over Noordoost-Brabant en Midden-Brabant. Zuidoost-Brabant volgt nog. De verwachting is dat nog voor de zomer een advies voor heel Brabant zal volgen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.