Burgemeester Breda over sluiting gevangenis De Koepel: ‘Ik ben erg verdrietig’

BREDA - Burgemeester Peter van der Velden van Breda is verdrietig en teleurgesteld dat de gevangenis De Koepel dicht gaat. Dat zei hij vrijdag tegen Omroep Brabant.
"Veel van de infrastructuur en kennis over gedetineerden en nazorg die we hier hebben opgebouwd, gaat ook verloren", vreest hij. "Het is triest voor de medewerkers, er gaan 380 arbeidsplaatsen verloren."

Van der Velden vindt verder dat de regering een dure plicht heeft om de monumentale gevangenis na de sluiting te behouden. "De gevangenis moet op verantwoorde en creatieve wijze worden teruggeven aan de samenleving."

Definitief in 2016
De koepelgevangenis sluit definitief in 2016, het vrouwengedeelte gaat volgend jaar al dicht. De koepelgevangenis is onder meer bekend van een aantal ontsnappingen. Zo wist de nazi-oorlogsmisdadiger Klaas Carel Faber op Tweede Kerstdag 1952 uit de gevangenis te ontkomen. Faber vluchtte naar Duitsland, waar hij vorig jaar in vrijheid overleed.

In 2010 haalde een vrouwelijke gevangene het nieuws. Hulda 'Tottie' Kiel ontsnapte door vanuit een bijgebouwtje een tunnel naar de weg te graven. Ze gebruikte daarvoor haar handen en een lepel.