Paus maakt van Sint Petruskerk in Oirschot de zesde basiliek van Brabant

OIRSCHOT - De Sint Petruskerk in Oirschot heeft de eretitel basiliek gekregen. Dat werd zondag tijdens de paasmis bekend gemaakt door de pastoor. De eretitel werd al in februari verleend vanuit Rome door Paus Benedictus.
De kerk in Oirschot kreeg de titel omdat het een levende parochie is in een monumentaal gebouw uit de 13e eeuw. Daarnaast trekt de kapel 'De Heilige Eik', waarvan het Mariabeeld in de kerk staat, jaarlijks veel gelovigen. De Sint Petruskerk in Oirschot is de zesde basiliek in Brabant.

Geen ander gewaad
Pastoor Leendert Spijkers van de basiliek in Oirschot mag zich nu een ander kostuum aanmeten, maar dat ziet hij niet zitten. Ook wil hij geen andere naam dan pastoor gebruiken. "Ik ben een pastor uit de jaren zeventig. Ik was toen blij met de gewaden die ik toen kreeg, dus zie geen reden om dat te veranderen."

Spijkers is trots op de eretitel. "We horen nu bij een select gezelschap in Brabant. Ik heb altijd al gevonden dat we na de Sint-Janskathedraal in Den Bosch de belangrijkste parochie in de regio zijn, dat lijkt nu vanuit Rome bevestigd."

Officiële inwijding
De parochianen in Oirschot zijn ook trots, al weten ze niet precies wat het woord basiliek inhoud. Wat het verschil is tussen een kerk en een basiliek blijkt lastig te beantwoorden. Dat basilieks iets eervols is, is ze wel duidelijk.

Bisschop Hurkmans van Den Bosch komt in de zomer de Sint Petruskerk in Oirschot officieel inwijden als basiliek. De andere basilieken in Brabant staan in Boxmeer, Den Bosch, Oudenbosch, Oosterhout en Boxtel. Nederland heeft in totaal 25 basilieken en wereldwijd bestaan er 1500.
Meer over dit onderwerp:
basiliek sint petruskerk oirschot rome pasen