240.000 kilo zwaar Seinhuis B op platte wagen anderhalve kilometer verplaatst in Roosendaal

ROOSENDAAL - De verplaatsing van het monumentale Seinhuis B in Roosendaal heeft woensdag flinke vertraging opgelopen. Het 240 ton wegende gebouw zou om twaalf uur de eerste meters afleggen op weg naar zijn nieuwe locatie, anderhalve kilometer verderop naast de Locloods. Het werd uiteindelijk halfnegen voordat de verhuizing op gang kwam.

ProRail verplaatst het gebouw samen met aannemer Bresser door het te vervoeren op een platte wagen met heel veel wielen.

Het publiek kan de verplaatsing volgen vanaf een speciale kijkplek op de Bosstraat in Roosendaal. De beelden zijn ook live te volgen via een webcam op de site van ProRail.

Erfgoed
Een seinhuis werd vroeger gebruikt om apparatuur in te zetten voor de bediening van seinen, wissels en andere zaken die deel uitmaken van een spoorweg. Het is in 1907 gebouwd, maar sinds 1994 niet meer in gebruik.

Omdat het seinhuis belangrijk erfgoed is van de rijke spoorgeschiedenis van Roosendaal, is bedacht om het in zijn geheel te verhuizen naar een nieuwe plek waar mensen het kunnen bekijken. Dat is nu niet mogelijk omdat het tussen de sporen staat.

Nieuwe plek naast Locloods
Het Seinhuis B krijgt bijna anderhalve kilometer verderop een nieuwe plaats naast de monumentale locloods aan de Bosstraat. Het karakteristieke gebouw is nu nog van ProRail maar wordt later overgedragen aan BOEi, de nationale maatschappij tot behoud, ontwikkeling en exploitatie van industrieel erfgoed.

De Locloods is woensdag en donderdag ook open voor publiek tussen halftwaalf en halfvijf. Er is een foto-expositie en er zijn rondleidingen.
Deel dit artikel: