Onderzoek OM: nieuwe flitspalen langs N69 Waalre niet goed aangekondigd

WAALRE - De komst van twee nieuwe, digitale flitspalen langs de Eindhovenseweg N69 bij Waalre had duidelijker aangekondigd kunnen worden. Dat liet Justitie donderdag weten na een gesprek tussen de verkeersofficier en burgemeester Henri de Wijkerslooth van de gemeente Waalre.
De digitale flitspalen leidden de afgelopen tijd tot een ware bonnenregen en woedende reacties. Sommige mensen kregen al voor duizenden euro's aan boetes op de deurmat. Een vrachtwagenchauffeur uit het Belgische Lommel is al helemaal de sigaar: hij moest maar liefst 15.000 euro aftikken.

Voor weggebruikers die na de verandering beboet werden, verandert er echter niets. Ze kunnen wel binnen zes weken een bezwaar indienen, maar die mogelijkheid bestond al. De gedupeerden hadden gehoopt op mildheid.

Nieuwe palen nu wel altijd aan
Vóór de plaatsing van de digitale flitspaal stond er een analoge flitspaal. Deze heeft het enige tijd niet gedaan en diverse mensen wisten dat. Na enige tijd zijn er twee digitale flitspalen langs de weg gezet.

In tegenstelling tot de vorige paal flitst de nieuwe paal niet als je in de fout gaat. Ook staat deze paal altijd aan. Deze vervanging is niet echt duidelijk gecommuniceerd en een goede communicatie zou een corrigerend effect kunnen opleveren, zo reageert Justitie. Weggebruikers zouden dan hun gedrag aan kunnen passen.

COVM beoordeelt bezwaren
Mensen die de afgelopen tijd zijn geflitst, kunnen dus zoals gebruikelijk binnen zes weken een bezwaar indienen tegen hun boete. Het is dan aan de Centrale Verwerkingseenheid van het Openbaar Ministerie (COVM), die de bezwaren in behandeling neemt. De COVM kent de situatie in Waalre en beoordeelt de bezwaren, maar toezeggingen zijn niet gedaan. Justitie benadrukt dat er 'rechtmatig is gehandhaafd'.
Meer over dit onderwerp:
flitspalen waalre aalst wegen boetes justitie