Boeren in Haps leggen natuur aan op eigen grond

HAPS - Uniek in Nederland: zeven boeren in Haps hebben op hun eigen grond natuur aangelegd. Het gaat om een vijf kilometer lange strook langs de beek de 'Laarakkerse Waterleiding'. Bijzonder is dat de boeren eigenaar blijven van de grond. Vrijdag werd de nieuwe natuur feestelijk opgeleverd.
De provincie wil in Brabant nog meer dan duizend kilometer ecologische verbindingszone aanleggen. Daarnaast moet er nog 6500 hectare natuur bij komen. Vrijdag kreeg de provincie daarvoor 23 miljoen euro van het Rijk, maar dat is lang niet genoeg om alle ambities waar te maken.

Provinciebestuurder Johan van den Hout wil dan ook dat het voorbeeld in Haps navolging krijgt. Dus boeren niet meer uitkopen,  maar samenwerken. Volgens Johan van den Hout is dat wel spannend: "We zijn gewend dat onze ecologen de natuur inrichten. Nu doen de boeren dat."

'Grond voor ons heilig'
Een van deelnemende boeren is Huub Lemmers. Hij levert een strook in van 200 bij 15 meter. Hij vindt het belangrijk dat hij eigenaar blijft van de grond. "Grond is voor ons heilig," zegt hij. Hij heeft kritiek op hoe een natuurgebied bij hem in de buurt onderhouden wordt. Hij verwacht dat de boeren de natuur op hun eigen land beter zullen bijhouden.

Zijn collega Giso Jans vond het wel vreemd om een poel te graven op zijn land. "Zo diep gaan wij normaal niet." Hij leverde een moeilijk stuk land in: "Te nat, het was altijd moeilijk om de maïs eraf te krijgen." Volgens hem levert deze samenwerking voor alle betrokkenen voordeel op.  "Maar 'riek' word je er niet van," zegt hij in het plaatselijke dialect.