In het spoor van 'Le Fou Pedalant' op de fiets van Den Bosch naar Leuven

DEN BOSCH - "Hij reed als een maniak. Bijna met een bord voor z'n kop, zo hard!" De Bossche wielerlegende Gerrit Schulte is nog lang niet vergeten. Sterker nog, zondagochtend vertrokken zo'n 200 renners voor de Tour de Fou. Een wielertocht van 150 km van Den Bosch naar het Belgische Leuven. De plek waar Gerrit Schulte alias 'Le Fou Pedalant' in 1956 het nachtcriterium won.

Voorzitter Erwin Dito van Coureurs Club Jeroen Bosch houdt trots een glanzende bokaal in de handen. "Deze won Schulte in 1956 in Leuven. En wij gaan hem vandaag terugbrengen. De Belgen mogen hem even vasthouden maar dan gaat 'ie weer mee terug naar Den Bosch."

Hij was gek
Voormalig wereldkampioen Gerrit Schulte bracht de Bossche renners al op verschillende plekken. Al drie keer eerder werd een tocht georganiseerd naar een plaats waar 'Le Fou Pedalant' furore maakte.

Een mooie Franse bijnaam die tot de verbeelding spreekt. Erwin Dito: "Hij was eigenlijk ook gek in dat opzicht dat hij overal reed waar hij geld kon verdienen. En hij reed dus als een maniak zo hard!"

Buikjes, worstenbroodjes en kamelen
Le Tour de Fou is al net zo avontuurlijk als de dollemansritten van Le Fou Pedalant zelf . "We zijn met bijna 200 renners. Net een soort Tour de France-peleton dus. En het leuke is dat motoren ons begeleiden. Zij houden de kruisingen vrij. We mogen dus 'en groupe' door rood. Zodat iedereen zich vandaag een echte renner kan voelen."

Echte renners. Afgetrainde mannen, geen grammetje vet. Maar dat geldt niet voor alle amateurs die zondag richting Leuven gaan. Terwijl met smaak worstenbroodjes worden verorberd, verraden buikjes links en rechts dat het niet de eerste zijn. Ook zijn sommige deelnemers al een tijdje geen twintig meer. Maar gas geven zullen ze.

Jo uit Sint-Michielsgestel: "Dit soort kanjers hier, zoals Frans, 64 jaar. Niemand rijdt hem eraf. Dit zijn de mensen met karakter. De kamelen van het peleton."

Platte band
Om kwart voor tien verzamelen alle renners zich aan de voet van de Sint-Jan. Daar geeft plebaan van Rossem zijn zegening aan de deelnemers, de tocht en het wielerseizoen. En die zegening hebben ze nodig want het is geen ochtend zonder ongemakken.

"Die is dus hartstikke plat," zegt een renner terwijl hij vertwijfeld naar zijn achterband kijkt. "Wat is het koud!" verzucht een ander. Er wordt een onorthodoxe krachtterm bijgevoegd die afketst tegen de muren van de Sint-Jan. En da's maar goed ook.

Losse flodder
Dan wordt met een oorverdovende knal een kanon afgeschoten en zijn de renners los. Inclusief de kamelen. De eerste meters rijdens ze met een galm in de oren. Jo: "Ik dacht dat het een losse flodder was!"

De tour verliep zonder veel probleemn. Er was één serieuze valpartij waarbij een renner met een ambulance naar het ziekenhuis werd gebracht. Verder waren er geen uitvallers te betreuren.
Deel dit artikel: