Oeps: negen domme fouten van niet zo snugger dievengilde

EINDHOVEN - Het boevenambacht is niet geheel zonder risico. Een Tilburger die zaterdag een paar gestolen fietsen van de hand wilde doen, stuitte per ongeluk op agenten in burger. Maar er zijn de laatste jaren meer opmerkelijke pechgevallen geweest. Wij blazen het stof van het archief af.
1. Even rustig bijkomen
Inbrekers moeten zwaar fysiek werk leveren, en dus vinden ze het fijn om na het 'harde' werk uit te rusten. Een dief in Veghel nam dat wel erg letterlijk. Hij deed een dutje nadat hij een huis was binnengedrongen. Lang kon hij niet van zijn rust genieten: hij viel door de mand door zijn harde snurkgeluiden.

2. Stiekem een foto maken
Niet alle inbrekers doen het voor de spullen. Een man joeg een gezin in Veghel de stuipen op het lijf toen hij een foto van zichzelf had achtergelaten. Hij nam de foto met de telefoon van één van de bewoners, terwijl hij in het donker op de bank zat. De bewoners ontdekten het kiekje pas toen de man zonder buit de benen had genomen. Helaas voor hem heeft Bureau Brabant zijn daad vereeuwigd in een uitzending.

3. Laat niets slingeren
Als inbreker moet je aan alles denken - ook aan kassabonnen, kan ook een Eindhovenaar beamen. Hij werd opgepakt nadat de politie zijn kassabon vond in een woning. Op het velletje papier stond zijn naam. Iets soortgelijks overkwam een collega van hem in Breda. De man had ingebroken, maar vergat zijn jas. In een jaszak zaten de papieren met zijn naam.

4. Spring niet in het water
Een boef kan ook te hard van stapel lopen. Neem een inbreker in Oosteind, die na een inbraak op de vlucht sloeg. Hij sprong in een vijver en verdween in het duister, maar hier houdt dan ook de vergelijking met actiefilms op. De politie vond de man dankzij warmtebeelden. Hij werd alsnog opgepakt - inderdaad, kletsnat.

5. Op het toilet verstoppen
Toiletten lijken een veilige haven als een schurk op de vlucht is, maar niets blijkt minder waar. Een Griekse vrouw had zich een nacht op het toilet verstopt, met een biertje en wat snoep, maar werd alsnog door de schoonmaakster gesnapt. Hetzelfde overkwam twee mannen in Sint-Oedenrode. Zij vluchtten een toilethok in, maar waren te laat.

6. Verlangen naar een sigaret
Rokers kunnen het weten: soms verlang je zo erg naar een sigaret dat je enorme risico's neemt. Een brutale inbreker in Bergen op Zoom denkt wel twee keer na voordat hij in het vervolg een peuk opsteekt. Hij gooide een ruit in en lag vervolgens languit op de bank te roken, maar werd met zijn saffi in zijn mond gesnapt.

7. Laat geen sporen achter
Denk je dat alleen rokende schurken zo'n domme fouten maken? Denk dan nog eens. Een 29-jarige man wilde er zo graag met een kop chocolademelk vandoor gaan, dat hij een heus spoor achterliet. Het enige dat de agenten moesten doen, was het volgen van de druppels.

8. Onderschat nooit ouderen
Onderschat ouderen nooit. Een inbreker die dacht even een 86-jarige bejaarde man in Waalwijk te beroven, kwam van een koude kermis thuis. De man betrapte de jonkie toen hij door de kapotte voordeurruit naar binnen kroop. De krasse bejaarde pakte de inbreker bij zijn nekvel en gaf hem een schop onder zijn kont.

9. Verkoop niets aan agenten
En dan hebben we nog de pechvogel. Zoals de Tilburger die zaterdag een gestolen fiets wilde verkopen aan twee agenten. Tja, leg dan maar eens uit wat je met meerdere kniptangen, een fietsslot en pasjes van een ander doet...
Meer over dit onderwerp:
inbreker diefstal politie 112 brabant opmerkelijk