Verschillende honden in Eindhoven vergiftigd: 'Het gaat hier om pure hondenhaters'

EINDHOVEN - Het is de angst van elke hondenliefhebber. Een hond vindt iets op de grond bij het uitlaten, eet dit op en overlijdt korte tijd later. Het gebeurde twee honden in Blixembosch en een hond in Strijp in Eindhoven. Hondenschoolhoudster Marjo van Os waarschuwt hondenbezitters dan ook. "Laat je hond bij het uitlaten niet met zijn neus over de grond gaan, je weet niet wat er ligt."
Van Os was nauw betrokken bij de hond in Strijp in Eindhoven die overleed na het eten van gif. De dierenarts bevestigde het. "Volgens de dierenarts is de hond vermoedelijk vergiftigd door iets wat ergens neergestrooid is. En dit gebeurt de laatste tijd niet alleen in Strijp, maar ook in Veldhoven, Waalre en vanochtend werd bekend van die twee honden in Blixembosch. Er is iets gaande."

Het is vaak moeilijk te zien of het om gif gaat als een hond iets van de grond opeet. "Meestal wordt er gebruik gemaakt van een langzaam werkend gif, het heeft iets weg van rattengif", vertelt Van Os. "Het is zo moeilijk iemand te pakken te krijgen. We gaan nu goed opletten. Als er mensen zonder hond op een losloopterrein rondlopen, ben ik al argwanend."

Hekel aan honden
Mensen die vergif rondstrooien hebben verschillende motieven. "Het kan verschillende redenen hebben. Het gaat hier om pure hondenhaters. Het kan iemand zijn die altijd al een hekel aan honden had. Of dat ze honden willen pakken waar ze overlast van hebben. Of het gaat om hondenpoep. Het is moeilijk mensen te overtuigen hun poep op te ruimen, dus grijpen mensen naar zulke middelen."

Na de vergiftiging van twee honden in Blixembosch en de hond in Strijp in Eindhoven is Van Os extra alert. Ze heeft al haar cursisten van haar hondenschool Boomers Little Dogtown apart aangeschreven dat ook te zijn. "Ik heb al mijn cursisten gezegd dat ze goed moeten opletten als mensen iets in het gras gooien. Zeker honden die loslopen. Die lopen zeer groot risico."

Tips
Voorkomen is dus lastig, maar je kan wel iets doen. "Hou je hond vast en bij je en laat ze zo min mogelijk met de neus over de grond gaan, je weet niet wat er ligt. Hou ze weg van eten dat op de grond ligt. Twijfel je of ze iets binnen hebben gekregen dat niet goed voor ze is, ga dan voor de zekerheid bij de dierenarts langs."