EU werkt aan wetsvoorstel tegen voedselfraude na paardenvleesschandaal Willy Selten

BRUSSEL - Ook de Europese Commissie buigt zich over de voedselfraude. Binnen een paar weken komen zij met een wetsvoorstel over 'Animal and Plant Health'. Het doel van het wetsvoorstel is om de veiligheid van de voedselketen te versterken. Er komen nieuwe EU-regels voor de oorsprong alle vleessoorten. Dat was nog niet het geval.
In het voorstel wordt ook meegenomen dat de boetes net zo hoog zouden moeten zijn als de winst die gemaakt is door te frauderen, zo laat de woordvoerder van de Europese Commissie weten.

De Nederlandse politiek wil voorlopig nog geen debat over voedselfraude. Dat liet RTL-verslaggever Jos Heymans via Twitter weten. De Tweede Kamer wil eerst weten waar het vlees gebleven is. Dinsdag wordt het paardenvleesschandaal verder besproken.

Willy Selten
De Nederlandse delegatie van de Europese Commissie heeft woensdag de werkgroep over de paardenvleesfraude op de hoogte gebracht dat in Nederland weer grootschalige paardenfraude is ontdekt: de Osse vleesverwerker Willy Selten zou 50 miljoen kilo vlees als rundvlees verkocht hebben, terwijl het vermengd was met paardenvlees.

Tot en met maandag 15 april moeten de lidstaten de Europese Commissie op de hoogte stellen van de laatste ontwikkelingen van de paardenvleesfraude. Kort daarna worden die resultaten bekend gemaakt.

Etiketten
Vorige maand maakte de EU bekend dat vanaf 13 december 2014 ook op etiketten vermeld moet staan of de toegevoegde eiwitten aan een vleesproduct van hetzelfde dier komen.

Lees alle nieuwsberichten over Willy Selten na op onze themapagina.